Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Midtjysk skuffelse over EU-vækstmidler

Region Midtjylland får kun halvt så mange EU-penge til udviklingsindsatser som håbet. Mange af projekterne er for udviklingsorienterede, hedder det
8. NOV 2011 13.40

MIDTJYLLAND: Ifølge NaturErhvervstyrelsen, som administrerer pengene, er mange af de midtjyske projekter for udviklingsorienterede. Tænk, at det skulle diskvalificere dem, siger en undrende regionsrådsformand,

Det er svært at få armene op, når man havde håbet på over 80 mio. kroner og kun får 46,2. Og regionsrådsformand Bent Hansen (S) er da også mere skuffet og undrende end glad over NaturErhvervstyrelsens fordeling af de 280 mio. kroner til de fem danske regioner, lyder det fra Region Midtjylland.

Pengene kommer fra EU's landdistriktsprogram og skal under betegnelsen Grøn Vækst gå til regionale udviklingsindsatser.

- Det kommer helt bag på os. Vi synes selv, at vi havde en berettiget forventning om et langt større beløb. Vi har arbejdet meget positivt og konstruktivt og sat mange nye samarbejder i gang, siger Bent Hansen.

For meget udvikling
- Nu vil vi granske NaturErhvervstyrelsens afgørelse meget grundigt, for der må afgjort være tale om en fejl, siger han.

- En af de forklaringer, vi allerede har fået, er, at mange af vores projekter er for udviklingsorienterede. Jamen - hvem havde troet, at det kunne diskvalificere dem. Vi har netop lagt vægt på projekter, der giver udvikling, vækst og nye arbejdspladser. Alene på turismedelen forventer vi at kunne skabe 200 jobs, siger Bent Hansen.

Han tilføjer, at regionen naturligvis fortsat ønsker de satsninger gennemført, som særligt er rettet mod yderkommunerne, nemlig på områderne turisme, fødevarer og energi. Men det er uundgåeligt, at de manglende millioner i EU-støtte vil gå hårdt ud over det samlede antal projekter i Grøn Vækst.

Det bekræfter formanden for det midtjyske KKR, Anders G. Christensen (V), og han forstår slet ikke, at den midtjyske ansøgning kritiseres for at mangle forbindelse til de kommunale og regionale udviklingsstrategier.

- Det er helt forkert - vi har netop taget udgangspunkt i, at de nye projekter skal bidrage til at virkeliggøre eksisterende strategier. Det hænger smukt sammen, siger Anders G. Christensen.

Mange yderkommuner
De øvrige vestdanske regioner, Nordjylland og Syddanmark, har fået tilsagn om henholdsvis 77 og 69 mio. kroner. Med de 46,2 mio. kroner får Region Midtjylland ikke engang en femtedel af EU-pengene - til trods for at regionen har seks af landets 16 såkaldte yderkommuner.

Ifølge den vanlige udregningsmodel, der følger antallet af Lokale Aktions Grupper, LAG'er, skulle godt 28 pct. af EU-pengene svarende til 79 mio. kroner tilfalde Region Midtjylland, og det er den model, der ligger til grund for regionens ansøgning.

ka