DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Landbrug ind mellem boligblokkene

Landbrug ind mellem boligblokkene

Urban Gellerup Farming skal hjælpe beboerne i Gellerupparken med at øge deres nærhed til naturen gennem arbejde med jord og planter
4. JUL 2012 14.07

Af Mille Marie Christensen, Videncentret for Landbrug

AARHUS:  Verdenshaver med jordbær, krydderier og grønne visioner. 50 udenlandske gæster besøgte Gellerup for at høre om projekt Urban Gellerup Farming, der skal bringe landbruget ind imellem boligblokkene i Aarhus Vest.

Mellem to høje, grå boligblokke lyser en klynge af små haver op.

- Det er en japaner, der har den der have. Han står op hver morgen klokken seks og passer den, siger Helle Hansen og peger hen mod en af de mest velfriserede haver.

Hun er formand for Gellerupparkens afdelingsbestyrelse, der er en del af Brabrand Boligforening, bor i Gellerup og har selvfølgelig også selv en af de små haver, der ligger gemt imellem blokkene og samlet set bærer navnet 'Grønærten'.

- Det er min have. Jeg har blomster, og det vækker meget opmærksomhed blandt de andre haveejere, der bruger deres have til at dyrke grøntsager. De skal lige se, hvilke blomster der nu titter frem fra min have, siger Helle Hansen til en flok udenlandske gæster, der har valgt at besøge bydelen Gellerup i Aarhus Vest i forbindelse med en større international konference om nye fødevaresystemer.

Nærhed til naturen
Bydelen står over for en stor forvandling mod et lysere og grønnere område, og i den forbindelse skal landbruget også have en plads i området, der bebos af en bred vifte af forskellige nationaliteter.

Urban Farming hedder det, når man vil dyrke landbrug i byen, og det er, hvad de 50 udenlandske gæster er kommet til Gellerup for at høre om på en solbeskinnet tirsdag eftermiddag.

Urban Gellerup Farming er projektet, der skal hjælpe beboerne i Gellerupparkens boligblokke med at øge deres nærhed til naturen gennem arbejde med jord og planter.
Tanken er at udlægge dele af de grønne områder mellem boligblokkene til fødevareproduktion og eventuelt udnytte de flade tage i Gellerupparken og Toveshøj til træer, bede og drivhuse.

- Glæden ved landbrug skal ikke kun komme dem, der bor på landet, til gode. Byboerne skal også opleve glæden ved at dyrke deres egne grøntsager, og bybørn skal lære, at agurker og tomater ikke gror i supermarkedet, siger Trine Balskilde Stoltenborg til de udenlandske besøgende.

Kan begrænse sundhedsproblemer
Hun er konsulent i Videncentret for Landbrug og fik sidste år idéen til at etablere et projekt om landbrug mellem boligblokkene i Gellerup.

Både Canada, England, Sverige og Holland er langt fremme med lignende projekter om urbant landbrug i socialt belastede områder. I England og Canada bruges bylandbrug allerede til at begrænse fedme, sundhedsproblemer og områdets klimapåvirkning.

- Vi har allerede en del urban farming i Manchester. Vores problem er dog, at meget af jorden er så forgiftet af tidligere industri, at vi ikke kan dyrke noget på den, siger Mark Stein fra Salford University i Manchester, der er spændt på at høre visionerne for urban farming i Gellerup.

Han mener, at de engelske erfaringer med urban farming kan komme Urban Gellerup Farming til gode. Og det er netop erfaringer og netværk som holdet bag Urban Gellerup Farming gerne vil have ud af de 50 udenlandske gæster, der denne tirsdag eftermiddag får lov til at besøge noget så eksotisk som 'Verdenshaverne'.

- For to år siden fik vi idéen til at anlægge en større fælleshave her. Flere af vores beboere lider af stress, fordi de har oplevet krig og uroligheder i det land, de kommer fra. I Verdenshaverne kan de komme for at meditere og få ro. Men planen er også at dyrke grøntsager her, så haven både kan rumme det sociale og det praktiske, siger Helle Hansen.

Bag hende titter små jordbær op af en trækasse. Det første lille tegn på, at landbrug godt kan trives i byen.