Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Kommuner hænger alligevel ikke på glemte pensionsbidrag

Tre kommuner, der glemte betale til pensionsforsikring, slipper for regningen, efter ansatte kom til skade, har Højesteret nu afgjort
24. MAJ 2011 13.40

Højesteret har i dag klokken 12 afvist FOA's krav om, at arbejdsgiverne selv må til lommerne, hvis de glemmer at indbetale pensionsbidrag, og den ansatte kommer til skade.

Højesteret har afgjort, at det er Pen-Sam - altså de ansattes pensionsforsikringsselskab, der hænger på regningen. Selvom kommunen som arbejdsgiver ikke har opfyldt sin pligt til rettidigt at indbetale og dermed oprette en pensionsordning for den ansatte, får det ikke yderligere erstatningsretlige konsekvenser for kommunen.

- Det er en afgørelse, der er svær at forstå. Men afgørelsen betyder i det mindste, at det juridiske tovtrækkeri er slut, og at de berørte medlemmer nu kan få deres penge, siger Dennis Kristensen, forbundsformand i FOA.

FOA kan ikke forstå
FOA havde oprindelig rejst sager mod fire kommuner, og FOA fik medhold i Østre Landsret i april 2008. Tre af sagerne blev af kommunerne anket til Højesteret. Fælles for alle sagerne var, at den kommunale arbejdsgiver havde glemt at indbetale de ansattes overenskomstmæssige pensionsbidrag til Pen-Sam. Dette betød, at medlemmerne ikke kunne få udbetalt den invalideforsikring fra Pensam, som de ville have haft ret til, hvis arbejdsgiveren havde sørget for rettidig indbetaling af pensionsbidragene.

- Pen-Sam mente ikke, at de bare kunne betale, da man jo ikke kan forsikre en skade der allerede er sket. Pen-Sam har jo kun de andre medlemmer at tage pengene fra. Men det skal de altså efter dagens afgørelse, siger Dennis Kristensen og fortsætter:

- Det var ikke den afgørelse, vi havde håbet på, men i det mindste betyder det at ulykkes-ramte medlemmer ikke længere bliver taget som gidsler i et slagsmål mellem arbejdsgiver og pensionsselskab.

ka

Foto: http://www.flickr.com/photos/kryddle/with/3615181475/