Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

KL: For tidligt at udelukke sanktioner

Frederikshavn meldte fredag ud, at de kan hæve skatten uden sanktioner fra staten. KL maner dog til besindighed. Der er ingen garantier, før alle kommuner har vedtaget deres budgetter
3. OKT 2011 7.00

Af Sine Riis Lund, [email protected]

Det er endnu for tidligt at juble over undgåede sanktioner fra staten efter dette års budgetforhandlinger. Sådan lyder meldingen fra KL, der henviser til, at budgetterne først endelig skal være vedtaget den 15. oktober.

Borgmesteren i Frederikshavn Lars Møller (V) har ellers været ude med en meget klar besked.

- Vi har fået lov til at lave en skattestigning på 0,4 procent, og det er vel at mærke uden sanktioner, sagde Lars Møller til Nordjyske fredag.

Summen skal gå op
I KL maner man dog til besindighed. Cheføkonom Jan Olsen fortæller, at man har en dialog i gang med kommunerne for at få et billede af situationen, og selv om det ser lovende ud, så er det endnu for tidligt at give garantier om at undgå sanktioner.

- Alle kommuner samarbejder om at få det hele til at gå op, og det bidrager KL så med ved at prøve at sende informationerne rundt mellem kommunerne, så man kan tage bestik af, hvad der skal til for at nå nullet. Altså, vi skal have det til at gå op, så summen af skattestigninger svarer til summen af skattereduktioner, siger Jan Olsen og fortsætter:

- Og det er vi i dialog med alle kommuner om, også Frederikshavn, og man kan ikke sige noget bestemt om, hvorvidt vi undgår en sanktion, før alle kommuner har vedtaget deres budget, men vi har en forventning om, at det kan lade sig gøre at nå i mål uden sanktioner. Vi kan bare ikke sige det endegyldigt, før alle kommuner har vedtaget det. Men vi tror, at det er realistisk, at vi kan nå det her mål.

Ingen ekstraordinære løsninger
Det skyldes blandt andet, at både Rudersdal, København, Syddjurs og Odense gerne vil sænke deres skat. Sidste år var der også mere kreative løsninger i spil, som da Norddjurs fik dispensation til at få frigivet 33 millioner kroner fra Indenrigsministeriet. Pengene stammede fra udskillelsen af AQUADjurs og skulle ellers først være frigivet senere. Den type løsninger arbejder man dog ikke på i år.

- Vi arbejder ikke på nogen ekstraordinære løsninger. Dialogen mellem kommunerne handler mere om at få balance mellem forhøjelser og reduktioner i skatten, og det forventer vi som sagt er realistisk at nå i mål med, men der kan ikke gives nogen garanti før den 15. oktober, afslutter Jan Olsen.

Foruden Frederikshavn har også Lemvig og Norddjurs talt om at hæve skatten.

http://www.flickr.com/photos/[email protected]/with/5474825330/