Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

KL: Flere uafhængige energivejledere

De er så gode til at få folk til at investere i energibesparelser, at flere kommuner bør have dem. Men byggebranchen bør selv finansiere dem
KORT NYT27. FEB 2012 6.29

Tillid er tilsyneladende det vigtigste, når danskerne skal vælge om de vil investere i energibesparelser eller ej, viser erfaringer fra Sønderborg og Limfjordsøen Fur, hvor boligejerne gratis kan få en uafhængig energivejleder til at gennemgå deres hus og beregne, om det bedst kan betale sig at investere i isolering, vinduer, varmepumper eller et nyt oliefyr.

Mellem 25 og 50 pct. af dem, der får besøg, ringer faktisk til håndværkerne bagefter. Resultaterne er så gode, at formanden for KL's teknik- og miljøudvalg, Kalundborgs borgmester Martin Damm (V), mener, at der børe være uafhængige energivejledere i langt flere kommuner.

- Der er et vakuum mellem alle dem, der udbyder energiløsninger, og så borgerne. Når du ringer til en vvs'er eller en elektriker, så er han jo per defintion interesseret i at sælge dig sit eget produkt, og ikke i at du køber isolering, selv om det bedre kan betale sig for dig. Det kan man kalde en markedsfejl, og derfor er det en god ide, at have uafhængige og gratis energivejledere, siger Martin Damm til Ingeniøren.

Både i Sønderborg og på Fur er kommunen med i de organisationer, der betaler for energivejlederne og alle de medfølgende aktiviteter, der gør opmærksom på tilbuddet. Men den løsning vil Martin Damm ikke umiddelbart anbefale til udrulning i alle landets kommuner.

lcl