Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Forventet millionbesparelse på robot-toilet

Forventet millionbesparelse på robot-toilet

Københavns Kommune vil spare tre millioner ved at installere robot-toiletter hjemme hos ældre

KØBENHAVN: Skyl foran, skyl bagpå og varmlufttøring. Ved at trykke på de tre funktioner på en fjernbetjening vil 100 ældre inden årets udgang kunne gå på toilettet uden hjemmeplejens hjælp.

Det er planen i Københavns Kommune, der på den måde vil spare lige over tre millioner kroner i hjemmeplejen i år, skriver DR.

I det hele taget skal velfærdteknologi overtage flere af plejepersonalets opgaver. Kommunen regner nemlig med at introducere velfærdsteknologi for mindst 1.000 borgere.

- Det kan være billigere for kommunen, at vi ikke skal ud og tage folk på toilettet eller hjælpe støttestrømper på og af. Samtidig giver det livskvalitet for borgerne, og det er desuden meget nedslidende arbejde for vores sosu-assistenter og -hjælpere eksempelvis at tage folk på toilettet, siger sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen (SF) til Politiken.

Øget livskvalitet
Formand for FOAs sosu-afdeling i København, Palle Nielsen, er positiv over for plejetoiletterne i de tilfælde, hvor det kan øge de ældres livskvalitet. Men det er vigtigt, at kommunen nøje vurderer, om de ældre har brug for hjælp til andet end skyl og tørring, inden den tager hjælpen til toiletbesøg fra en borger, mener han.

- Jeg forventer, at kommunen tager højde for, om beboeren har brug for hjælp til at få tøjet af og på og komme til og fra toilettet, så den nye løsning ikke gør toiletbesøg sværere frem for lettere, siger han til foa.dk.

I dag får godt 1.500 borgere i København dagligt hjælp til toiletbesøg af hjemmeplejen. Det er frivilligt at få installeret plejetoilettet, og de ældre skal selv ansøge om det. Visitationen og hjemmeplejen skal informere dem om muligheden.

Foto: Colourbox

tsp