DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Forbedre velfærd, lette skat eller afvikle gæld

Forbedre velfærd, lette skat eller afvikle gæld

Der skal snart forhandles reformer på arbejdsmarkedsområdet. På AGORA debatteres, hvad besparelser som følge af reformerne så skal bruges til

Af Emil Rasmus Nielsen, [email protected]

Regeringen og oppositionen er enige om, at reformer af kontanthjælp, førtidspension og fleksjob er helt uundgåelige, hvis den danske økonomi skal genoprettes. Hvor de sparede penge bedst investeres, er der dog stor uenighed om. I en debat på AGORA advarer oppositionspolitikere imod at falde for fristelsen og skrue op for velfærden.

Politisk ordfører Ellen Trane Nørby (V) appellerer til, at man må tænke langsigtet:

- Det ville måske - her og nu - være populært, hvis vi bildte danskerne ind, at der var råd til forbrugsfest. Men det ville ikke være ansvarligt, og det er jeg også overbevist om, at danskerne er enige i.

Derfor har hun også en klar holdning til, om reformbesparelserne skal bruges til at opfylde S og SF's valgløfter om velfærdsforbedringer:

- De penge, som vi kan finde ved at modernisere ordningerne, skal ikke bruges på stigende forbrug og til at kompensere for S og SFs uendelige liste af brudte valgløfter. Nej, de skal bruges til at nedbringe underskuddet, så vi kan stabilisere vores økonomi og føre en ansvarlig økonomisk politik. Danmarks økonomi er - sammen med resten af verdens - presset, og vi skal vende hver en krone for at sikre, at vi bruger den ansvarligt.

Flere og større reformer
Simon Emil Ammitzbøll, politisk ordfører i Liberal Alliance, mener, at en ansvarlig økonomisk politik kræver mere vidtgående reformer:

- Der er ingen tvivl om, at Liberal Alliance selvfølgelig ikke kan støtte regeringen i dens bestræbelser på at gøre verdens største offentlige sektor endnu større, men vi må samtidig sige, at forslaget fra Venstre og Konservative er uambitiøst og fantasiforladt. Der skal meget mere til.

Han foreslår derfor i stedet:

- Hvis vi tager udgangspunkt i regeringens reformudspil, kan vi passende bruge de sparede penge på at lette skatten på arbejde. Det er nemlig den mest effektive måde at sparke gang i væksten på - det får folk til at gøre en ekstra indsats på jobbet, det gør det mere attraktivt at tage en uddannelse eller starte egen virksomhed, og først og fremmest sikrer det, at det altid kan betale sig at arbejde frem for at være på offentlig forsørgelse.

Giver reformbesparelserne råd til velfærdsforbedringer?
Deltag i debatten her.

Foto: http://www.flickr.com/photos/[email protected]/with/6437521491/