Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

De udvikler fremtidens biblioteker

Bibliotekerne i Viborg, Horsens, og Silkeborg er også i gang med at udvikle nye tilbud
15. MAR 2011 9.22

I dag går folk på nettet og bestiller alt lige fra frugt og grønt til tøj og elektronik. Så hvorfor ikke bestille en bibliotekspakke med de nyeste bøger på nettet mod betaling? Det gør de på Randers Bibliotek, der er med i projekt "Bibliotek - lige ved hånden".

Forsøget med bogpakker i Randers startede i februar og løber til oktober. Bibliotekets brugere kan låne bøgerne i 2 måneder, og det koster 200 kr. Lånerne hilser forsøget velkomment:
- Jeg har ventet på dette tilbud i mange år. Før kom jeg sjældent på biblioteket, for jeg bryder mig ikke om at stå på lange ventelister til nye bøger, som man kun kan låne i en måned. Nu får jeg en bogpakke med tre bøger, hvoraf den ene er helt ny, som jeg låner i to måneder. Jeg læser mere end tidligere og synes forsøget skal fortsætte. Jeg betaler med glæde for den ekstra service, siger Dianna Andersen, bosiddende i Randers Kommune og låner på Randers Bibliotek.

Bibliotek på offentlige toiletter
Projektet "Bibliotek - lige ved håndens" mål er at finde nye løsninger til at imødekomme borgernes ønsker om fremtidens biblioteksservice:
- Det er spændende at udvikle og teste nye tilbud til bibliotekets brugere. Bogpakken er udarbejdet med udgangspunkt i spørgeskemaer med borgere i Randers Kommune. Vi spurgte om borgernes holdning til brugerbetaling, og hvilke services de ville betale for. Det interessante var, at vi troede, de ville betale for at få bøgerne bragt. Men brugerne ville hellere have nye bøger uden om køen med længere lånetid, siger Mette Elkjær Hede, bibliotekar på Randers Bibliotek og projektleder af "Bibliotek - lige ved hånden."

Bibliotekerne i Viborg, Horsens og Silkeborg er også i gang med at afprøve nye modeller. I Silkeborg driver frivillige bogcafé, i Horsens formidler biblioteket tilbud til unge via plakater med stregkoder på offentlige toiletter og i Viborg kommer biblioteket ud til borgerne som et Tupperware party:
- Bibliotek - lige ved hånden" handler om at brede bibliotekernes tilbud ud med nye metoder. I slutningen af året evaluerer vi projektet i alle fire kommuner. Vi håber, vi har udviklet nye innovative modeller, der kan bruges af alle biblioteker i Danmark, siger Mette Elkjær Hede.

Kultur skaber samarbejde
"Bibliotek - lige ved hånden" er ét af resultaterne af en treårig kulturaftale mellem Kulturministeriet og Kulturregion Østjysk Vækstbånd. Målet med aftalen er at udbygge og videreudvikle kulturen lokalt, nationalt og internationalt.
"Bibliotek - lige ved hånden" er et blandt mange projekter i kulturaftalen. Vi kobler kultur på projekter, der udvikler samarbejde og innovation i institutioner og virksomheder," siger Tone Lassen, projektleder af Kulturregion Østjysk Vækstbånd.

Nogle af de mange andre projekter er projekt "TRÅD", der bevarer, udvikler og fornyer fortidens tekstile teknikker i et samarbejde med museer og kreative virksomheder. Andre tiltag er projekt "VANDET", der var et kulturtilbud til børn, hvor museer og teatre samarbejdede om at finde nye formidlingsformer til børn.

- Samarbejdet om projekterne har givet et øget netværk og kendskab til hinanden i de fire kommuner Silkeborg, Viborg, Horsens og Randers, som Kulturregion Østjysk Vækstbånd består af. Vi har i regi af kulturaftalen formået at udvikle projekter af meget høj kvalitet. Nogle af projekterne er afsluttede, og nye er på vej. I Kulturregion Østjysk Vækstbånd ser vi derfor frem til at kunne lave en ny kulturaftale til gavn for kulturen, kulturinstitutionerne og sidst men ikke mindst borgerne i kulturregionen, siger Tone Lassen.

Fakta
"Biblioteket - lige ved hånden" er et treårigt projekt, hvor Horsens, Silkeborg, Viborg og Randers Bibliotek udvikler og afprøver modeller, der bringer bibliotekets service tættere på borgerne.
Projektet er en del af Kulturaftalen mellem Kulturministeriet og Kulturregion Østjysk Vækstbånd.
Yderligere information kan hentes på kulturbånds hjemmeside .