Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Al magt til de ældre

Beboerne på et plejehjem i Horsens Kommune bestemmer nu selv, hvornår de vil i seng, have bad - og skal op om morgenen
5. APR 2011 9.59

Af journalist Vibeke Juul

HORSENS: Hvad har du lyst til i dag? Svaret på det spørgsmål får endnu større vægt fremover på plejecentret Orions Hus i Horsens.

- Tidligere har beboerne i nogen grad skullet indrette deres liv efter plejepersonalets arbejdsrutiner. Men fremover vil personalet tilrettelægge arbejdet efter, hvornår beboerne ønsker at stå op om morgenen og gå i seng om aftenen, på hvilket tidspunkt de gerne vil i bad eller besøge deres venner.

De ældre har jo ikke levet ens liv og skal derfor heller ikke gøre det, når de kommer på plejehjem, siger Stenunn Sif Kaplan, der er assisterende områdeleder i Orions Hus.

Respekt for den enkelte
Hun tilføjer, at personalet også vil opfordre beboerne til at blive mere selvhjulpne. Det sker i fuld respekt for hver enkelt og kan være små ting som at knappe en skjorte, tage bukser på eller skænke en kop kaffe. Alt sammen med det overordnede mål at give de ældre mere livskvalitet.

90-årige Margrethe Lykkeager, der har boet i Orions Hus et år, ser frem til de nye tider:

- Der er ikke strenge regler her, men jeg glæder mig alligevel til fremover at kunne sove til kl. 8.00, hvis jeg har lyst til det. Jeg vil også gerne have et bad mere end en gang om ugen.

De nye tiltag er led i Horsens Kommunes innovationsprojekt "Hold dig i form selvom du bor på plejehjem". Udover at give beboerne mere livskvalitet har projektet også fokus på at sikre dem professionel hjælp til at bevare deres funktionsevner.

Orions Hus omfatter 29 plejeboliger.

90-årige Margrethe Lykkeager er glad for nu selv at kunne bestemme sin sengetid. Her flankeret af Stenunn Sif Kaplan (t.v.) og Dorte Laursen.
(Foto: Per Algreen)