Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

AGORA: CEPOS og 3F i clinch om rød vækstplan

Læs hvorfor direktøren fra CEPOS og cheføkonomen fra 3F er uenige om vækstplanens potentiale. Har planen det, der skal til? - Deltag i debatten på AGORA
21. SEP 2011 13.43

Af Camilla Boyhus Madsen, [email protected]

Danmark har mistet ca. 200.000 private arbejdspladser. S og SF vil ifølge deres vækstplan skabe flere jobs ved at udvikle et offentligt-privat samarbejde og fremrykke offentlige investeringer.

Der skal gøres noget ved den nuværende økonomiske situation. Det er der bred enighed om. Men hvordan det bedst gøres, afhænger i høj grad af om verden ses gennem blå eller røde briller.

CEPOS' direktør Martin Ågerup mener i sit indlæg på AGORA ligefrem, at vækstplanen kan have en negativ effekt:

- S og SF vil gennemføre en ny såkaldt 'vækstpakke'. Altså mere af det, som hidtil ikke har virket, og som i et ikke uvæsentligt omfang har bidraget til den nuværende gældskrise i en række lande. Med gæld skal gæld bekæmpes, synes tankegangen at være.

Ingen argumenter for stimuli
I tråd med, hvad nationalbankens direktør Nils Bernstein meldte ud i begyndelsen af ugen, understreger Martin Ågerup, at der ikke er tilstrækkeligt med argumenter for at iværksætte en hjælpepakke:

- Den samlede ledighed ligger i dag på samme niveau som i midten af 2006, hvor der var bred enighed om, at ledigheden var ret lav. Jeg ser derfor ikke gode argumenter for stimuli.

Mens Martin Ågerup anser skattetrykket og lønpresset, som de største udfordringer for dansk økonomi, så mener cheføkonom fra 3F, Anita Vium Jørgensen, at:

- Det er omsonst at forsøge at konkurrere med kinesiske lønninger eller udhule reallønnen for almindelige lønmodtagere, så man ikke længere kan leve anstændigt af sin løn.

Griske spekulanter
Anita Vium Jørgensen mener i stedet, at en vækstplan med private og offentlige investeringer, mere uddannelse og optimisme kan gøre en forskel.

Byrådsmedlem i Odsherred, Arne Mikkelsen (SF), mener, at blå bloks udspil favoriserer erhvervslivet over den almindelige borger og siger i et direkte modsvar til CEPOS' direktør:

- Alt den nyliberalistiske prædiken er røgslør over nogle få griske spekulanters håb om hurtige profitter uden hensyntagen til vores velfærdssamfund, og vores kamp for et ordentligt samfund, hvor få har for meget og færre for lidt. Det kræver mod at modsige nyliberalisternes fantasier.

Har rød bloks vækstplan det, der skal til for at få økonomien på ret køl? Deltag i debatten her.