• Aktuelt

Foto: Olafur Steinar Gestsson, Ritxzau Scanpix.

Pape uden Sorteper, Skipper blandt venner og DF-symbolkamp

17. jun 2018, 8:00

OVREFRA Slutspurt for partiledertaler inden lørdagens landskamp

BORNHOLM: Blandt partilederne har De Konservative altid trukket Sorteper, når der skulle deles tider ud. Det er en del af det mindste partis skæbne at det må vælge sidst, og indtil nu har det resulteret i, at den konservative partiledertale altid er blevet holdt for et ikke ret stort publikum der endda var ramt af både søndagstømmermænd og opbrudsstemning.

Men i år er der for første gang ingen taler om søndagen, så Søren Pape Poulsen lå denne gang lidt bedre med taletid lørdag formiddag. Ganske vist også for et ikke ret stort publikum, men uden opbrudsstemning og uden synlige tømmermænd. Et klart fremskridt.

Indholdsmæssigt var talen en konservativ classic med tak til politiet, flere ressourcer til samme og en påmindelse om de stramninger som korpsets faste kunder er blevet udsat for. Til forsamlingens moro mindede han om en pressemeddelelse op til sidste års tale fra Hells Angels, der mente man ikke skulle være så hårde ved dem, og i år er det så Hizb ut-Tahrir der mener at ‘tiden ikke er til at gå på kompromis med de islamiske værdier og idealer’. Det havde Søren Pape Poulsen så heller ikke tænkt sig, lod han forstå. Han ville for den sags skyld heller ikke gå på kompromis med de danske værdier.

Også Enhedslistens Pernille Skipper beskæftigede sig med det danske, dog på en lidt anden måde. ‘I ejer ikke Dannebrog, og I ejer ikke Danmark’, sagde hun med adresse til Dansk Folkeparti i sin partiledertale, der var ét langt valgkampoplæg. Både hertil og til flere andre statements høstede hun pæne bifald fra den store tilhørerskare, som tydeligt var hende venligt stemt.

Eksempelvis med en reference til de offentligt ansattes overenskomstforhandlinger: ‘I har ikke kun fortjent mere i løn, I har også fortjent flere kolleger.’ Eller da hun om finansminister Kristian Jensen sørgede for at kalde hans skjorter ‘bankblå’.

Pernille Skipper var kort sagt både i sit es og blandt venner, så det blev også til en John F. Kennedy-inspireret klima-stikpille til Lars Løkke Rasmussen: ‘Brug dog noget mere tid på hvad du kan gøre for næste generation, i stedet for hvad næste generation skal gøre’.

Som Enhedslisten der havde indforskrevet Alberte til at varme op, havde også Dansk Folkeparti udset sig en populær sangerinde til at løfte stemningen, og man må sige det lykkedes for Annette Heick, selv om publikum først for alvor begyndte at synge med, da hun kom til VM-sangen fra 1986. ‘Vi er røde, vi er hvide’, gjaldede det, endda med partiformand Kristian Thulesen Dahl på scenen som forsanger.

Her kommer lige et godt råd: Hvis Kristian Thulesen Dahl nogensinde vil lave et karriereskift, så skal det ikke være dét. Virkelig. Men hvorfor skulle han også ønske det, når han i den grad kan få et publikum med sig? For en partileder findes der næppe noget bedre afsæt end en forsamling der skråler med på ‘vi står sammen side om side’.

En demonstrativ konstatering af DF’ernes styrke når det kommer til symboler. Nok ejer de ikke Dannebrog, som Pernille Skipper sagde, men symbolikken falder dem åbenlyst mere naturligt. ‘Lad os vinde den kamp’, sagde Kristian Thulesen Dahl uden at målrette det til kun at gælde fodbold. Der er også en politisk kamp forude.

 

 

dknyt rapporterer dagligt 'ovrefra'. Læs eller genlæs tidligere klummer:

 

Vi anbefaler

Navne

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Fordi mennesker betyder alt
Stillinger fra dkjob

Se alle aktuelle stillinger

Ritzau
Mest læste
Anmeldelser

Klummen af Michael Kjærgård