• Aktuelt

Foto: Olafur Steinar Gestsson, Ritxzau Scanpix.

Alternativ partiledertale uden sko og selvbevidst radikal brandtale

15. jun 2018, 6:06

OVREFRA 68-stemning over Uffe Elbæk, mens Morten Østergaard gav råt for usødet

BORNHOLM: Alternativets Uffe Elbæk er altid god for en uforudsigelighed, når der skal holdes partiledertale. Det første år bød på både dans og fælles operasang, andet år viste han en animationsfilm med sig selv, og i år var det indledningsvise stunt en publikumsafstemning om han skulle beholde sine sko på eller tage dem af.

Et dilemma, som publikum skulle løse for ham, som han sagde. Sko eller ikke sko? Alt andet end et stort flertal for sidstnævnte ville have været endnu en (uplanlagt) overraskelse, og det kom det da heller ikke til, så resten af talen holdt han barfodet.

Alternativet er et ungt parti med behov for eksponering, og derfor var det partiets bornholmske viceborgmester Anne Thomas, der introducerede med spørgsmålene 'Er I overhovedet klar til Bornholm? Er i klar til Folkemødet? Er i klar til at høre Uffe Elbæk fortælle om Det Næste Danmark?' En lidt dristig måde at spørge på, for hvad gør man lige hvis det sidste spørgsmål udløser mindre bifald end de to første?

Dog, det gik, og stemningen blev drevet i vejret af sangerinden Aisha, der blandt andet gav en version af Janis Joplins gamle 'Piece of My Heart'. Uden at forklejne fremførelsen må det dog nødvendigvis noteres, at der i forhold til originalen manglede en hel del af kæderygerens ruhed i stemmen. Til gengæld er Aisha blevet mere end 27, og det tæller trods alt også noget.

Men 68-temaet var slået an, og det viste sig at være hovedsporet i Uffe Elbæks tale. Make Love Not War, 30 timers arbejdsuge, borgerløn, juridiske rettigheder til naturen. Det hele. Nåja, og så også en lille smule realpolitik til sidst, nemlig i forhold til om Alternativet er klar til valgkamp. Det er det, lod Uffe Elbæk forstå. 'You Haven't Seen Anything Yet', sagde han i en engelsktimepoleret udgave af originalen 'You Ain't Seen Nothing Yet'.

Den radikale leder Morten Østergaard var alt andet end poleret, da det blev hans tur. Han holdt en brandtale i en stil, som enhver socialdemokrat ville have været glad for at kunne præstere. 'Fremad! Fremad! Fremad!' sagde han eksempelvis nærmest kampråbsagtigt efter at have ladet forstå, at ikke alene Danmark, men hele verden har brug for De Radikale.

Hvis nogen havde troet at han ville være tynget, endsige komme i nærheden af at beklage sin rødbrune udtalelse for en uges tid siden, så blev forventningen fejet fuldstændig af banen. Tværtimod fortsatte en selvbevidst Morten Østergaard i sporet, dog uden at nævne farver, men i stedet ved at give garanti for, at kun en regering uafhængig af Dansk Folkepartis politik ville få radikal støtte. Ikke noget rødbrunt her.

Allerede ordet 'garanti' er velegnet til at give socialdemokrater tics efter deres efterlønserfaringer fra Nyrup-tiden, og indholdsmæssigt var det desuden en udlændingepolitisk krigserklæring, der åbner for at øvrige mulige S-støttepartier kan sætte en lignende pris for deres opbakning. Potentielt kan det kommende statsministerparti blive tvunget til at vælge side, hvis det ellers vil være statsministerparti, og det er nok ikke verdens bedste udgangspunkt for at sige farvel til blokpolitik.

Vi får se hvad Mette Frederiksens modsvar bliver, måske kommer det allerede i hendes partiledertale fredag.

 

dknyt rapporterer dagligt 'ovrefra'. Læs eller genlæs gårsdagens klumme:

 

Vi anbefaler

Navne

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Fordi mennesker betyder alt
Stillinger fra dkjob

Se alle aktuelle stillinger

Ritzau
Mest læste
Anmeldelser

Klummen af Michael Kjærgård