• Aktuelt

Foto: Niels Meilvang, Ritzu Scanpix.

Folkemøde med 60 events i timen

14. jun 2018, 11:02

OVREFRA Kronprins Frederik kom lillebror i forkøbet med et kort smugkik på festivalområdet inden åbningen

BORNHOLM: Hvis en valgdag er den politiske ækvivalent til juleaften, så er Folkemødet vel noget i retning af en solid påskefrokost, og lige nu er bordet dækket med alt, hvad hjertet kan begære. Lidt færre retter end sidste år, men helt ærligt: med 3.000 events over fire dage vi næppe nogen for alvor komme til at savne, at det ikke er 3.300 ligesom i 2017.

Åbningsdagen torsdag lægger endda ud med flere events i år end nogen tidligere år, hvoraf kan konkluderes at Folkemødet er på rette spor i forhold til sit erklærede mål om at skrue op for torsdagen, så den kommer til at ligne de store dage fredag og lørdag lidt mere. Med 60 events i timen er her i den grad noget for alle.

I år får Folkemødet for første gang deltagelse fra Kongehuset, idet Prins Joachim og Prinsesse Marie fredag tager en runde til blandt andet nogle af deres protektorater, men onsdag inden åbningen kom Kronprins Frederik lillebror i forkøbet med et kort smugkik på festivalområdet, da han alligevel var på Bornholm for at klippe snor ved en indvielse.

Ligeledes onsdag, men under lidt mindre bevågenhed, øvede politi og brandvæsen sig på uønskede eventualiteter med en fingeret brand det ene sted, en gaseksplosion et andet sted og så lige et masseslagsmål til at toppe det hele med. Måske ikke helt realistisk med alt det inden for tre kvarter, men det er jo under en spidsbelastning, beredskabet skal demonstrere sin robusthed.

Men forhåbentlig og formentlig bliver dette års Folkemøde lige så fredelig og udramatisk som det er blevet tradition. Andre traditioner bliver i hvert fald overholdt, eksempelvis de årligt tilbagevendende indvendinger om at Folkemødet overhovedet ikke er folkeligt, og de ligeledes tilbagevendende beklagelser over at resten af Danmark ligger så besværligt i forhold til Bornholm. Eller var det omvendt?

Den med ufolkeligheden er i det mindste i aftagende, efterhånden som flere og flere har deltaget og derfor er uimodtagelige for påstanden, simpelthen fordi de véd bedre. Den med at Folkemødet burde flyttes er mere livskraftig, omend ikke helt med samme lidenskabelige overbevisning som tidligere.

Se fx her hvad Pia Kjærsgaard har sagt ved to lejligheder: 'Jeg kapitulerer og siger, at det er på Bornholm og det bliver det ved med at være'. Og: 'Hvad med at prøve tre-fire år ad gangen på samme sted? Så kunne Folkemødet flytte rundt mellem landsdelene og afholdes på steder, hvor rammerne tillader gode betingelser for Folkemødet.'

En udtalelse fra 2014 og en fra 2018. Men hvilken er fra hvornår? Ja, rigtig gættet, den gamle traver er den nyeste. Folketingsformandens kapitulation var vist ikke helt dybfølt.

Men mon ikke Folkemødet i Allinge overlever alle antastelser 'ovrefra', det bornholmske ord for alt udenøs. For ikke-bornholmere betegner det vel noget nær det modsattte, og da alle således kan være med, er netop 'Ovrefra' titlen på dknyts daglige Folkemøde-klumme.

Denne var den første. Næste følger i morgen.

 

Vi anbefaler

Navne

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Fordi mennesker betyder alt
Stillinger fra dkjob

Se alle aktuelle stillinger

Ritzau
Mest læste
Anmeldelser

Klummen af Michael Kjærgård