• Aktuelt
Jens Romundstad, Britta Bak og Morten Wulf havde medbragt 10 papmedarbejdere for at illustrere deres pointe: at projektet får 8,5 ud af 10 med autisme i arbejde, hvor det normalt kun lykkes 1 ud af 10.

Jobgaranti fra Fakta får unge med autisme i job

1. mar 2017, 10:40

Projekt har skaffet ordinære job til unge, som normalt ville ende på pension eller kontanthjælp. Men parterne har skullet vænne sig til hinanden

35 unge med autisme er kommet i varige, ordinære job i Fakta-butikker, knap 70 er på vej til det samme, og med tiden vil minimum 200 få glæde af en jobgaranti udstedt af Fakta. 

Det er de foreløbige resultater af projekt 'Klar til start', som den almennyttige fond Unges Uddannelsescenter står bag med støtte fra Velux Fonden. 

- Unge med autisme er nogle af de sværeste at få ind på arbejdsmarkedet, fordi de har nogle sociale og kommunikative udfordringer. Mange af vores unge er lettere retarderede og ville typisk være endt på uddannelseshjælp eller kontanthjælp, fortalte direktør Britta Bak på KL's beskæftigelsestræf tirsdag, hvor projektet blev præsenteret.

Landsdækkende jobgaranti
En vigtig del af projektet er, at de unge fra start får løfte om et ordinært job, når den nødvendige oplæring er overstået. Fakta har udstedt en landsdækkende jobgaranti, og for nylig er endnu fire virksomheder gået med i projektet.

Set fra Faktas side er der økonomisk fornuft i at love de unge job. De er stabil arbejdskraft og sætter typisk pris på rutinearbejde, og ofte har de særlige evner, som kommer butikkerne til gode, fortalte salgsdirektør Jens Romundstad.

- De har en fantastisk flair for arbejdet. Det er et mareridt for mange medarbejdere at skulle kontroloptælle paller med varer, men for autister er det et slaraffenland. Nogle har fotografisk hukommelse, så de kan huske datoerne på samtlige varer, og i deres butikker finder I ingen datovarer, forsikrede han.

Kunden betaler lønnen
De unge har naturligvis skullet vænne sig til arbejdet i en dagligvarehandel.

- De skal huske at gå i seng om aftenen i stedet for at spille computer hele natten, de skal huske at komme til tiden om morgenen, og de skal huske at gå i bad engang imellem. Og vi har også skullet vænne os til dem, siger Jens Romundstad.

Lederne i butikskæden har blandt andet skullet vænne sig til, at de unge med autisme ofte tager ord for pålydende:

- I Nordjylland var en salgschef ude at holde oplæg for de ansatte, hvor han sluttede: 'Husk altid, at det er kunden, der betaler jeres løn'. Det fik en af de unge til at gå rundt i butikken og spekulere, hvorefter han henvendte sig til en kunde og spurgte, om han måske kunne få forskud på næste måneds løn. Den slags historier har vi så mange af. De medarbejdere er blandt vores kæreste, fortalte Jens Romundstad.

Følges af pædagog
Rent konkret følges de unge i starten med en fuldtidspædagog, som efterhånden trækker sig. Desuden er der ugentlige tilsynssamtaler og trivselssamtaler, der er teoretisk undervisning i opgaverne, og de unge bliver testet.

Oplæringsperioden kan tage fra tre måneder til to år, og det er ikke billigt for kommunerne, som visiterer til projektet. 16.900 kr. er prisen pr. måned, men i et langtidsperspektiv er gevinsten ved at få de unge i ordinært arbejde langt større for samfundet. 

- Vi kan kun opfordre jobcentrene til ikke at lade sig begrænse af et tremåneders perspektiv. Ja, det er dyrt her og nu, men det er billigt på den lange bane, sagde Morten Wolf, som er projektleder hos Unges Uddannelsescenter.

Personlig gevinst
Desuden er de personlige gevinster store, understregede Britta Bak.

- Vi taler om mennesker fra den yderste kant af arbejdsmarkedet, som tidligere er cyklet rundt i systemet. Den største gevinst oplever de unge selv, sagde hun og blev suppleret af Jens Romundstad, som fortalte om en af de unge medarbejdere:

- Han fik lungebetændelse, og vi opdagede, at det skyldtes, at han pendlede en time hver vej til butikken uden noget uden på sin poloskjorte med Fakta-logoet. Det var vigtigt for ham at vise sine medpassagerer: Jeg er ikke på vej til et beskyttet værksted, jeg er på vej på arbejde ligesom jer. Så måtte vi jo finde en jakke med Fakta-logo til ham.

 

Se video og mere om projektet.

 

Vi anbefaler

Navne

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Fordi mennesker betyder alt
Stillinger fra dkjob

Se alle aktuelle stillinger

Den Lokalpolitiske Børs
Ritzau
Mest læste
Anmeldelser

Klummen af Michael Kjærgård

af Preben Etwil