• Aktuelt
Foto: Glenbard Wastewater Authority

Danmark sender ti mio. kr. til vandrensning i Chicago

25. nov 2016, 14:57

Dansk vandteknologi har brug for noget at vise frem til mulige eksportkunder i USA

Et teknologiprojekt under Miljø- og Fødevareministeriets MUDP-program (Miljøteknologisk Udviklings og Demonstrations­Program) sender højst usædvanligt 10 millioner danske skattekroner til Chicago, hvor de skal bruges til at opgradere et renseanlæg til bæredygtig og energineutral drift uafhængigt af fossile brændstoffer.

Men hvorfor lige danske skattekroner til USA?

Det handler om eksportmuligheder, forklarer funktionschef Mikkel Hald i Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning, som er den instans der har anbefalet at sende støttekroner over Atlanten. MUDP beslutter selvstændigt hvilke projekter der skal støttes, men det sker efter indstilling fra styrelserne, og Mikkel Hald står gerne på mål for fornuften i at investere i Glenbard Wastewater Authority, som renseanlægget i en af Chicagos forstæder hedder.

- Der er et meget stort marked for vandteknologi i USA, dels fordi deres nuværende teknologi er forældet, dels fordi de har strammet meget op på deres grænseværdier for spildevand. De to ting i forening gør at danske vandteknologiske virksomheder har stærkt fokus på USA, og der foregår derfor en målrettet eksportfremmeindsats på området, siger Mikkel Hald til dknyt.

Demonstrationsanlæg
- Erfaringerne viser bare at selv om amerikanerne er meget interesseret i de danske løsninger, så tror de ikke rigtig på at de vil virke under de forhold der er i USA. Vi har simpelthen brug for et demonstrationsanlæg i USA for at overbevise dem, forklarer Mikkel Hald.

Derfor støtten fra Danmark til et amerikansk renselanlæg, og når det lige blev et anlæg i Chicago-området der fik de danske skattemillioner, er det med den bagtanke at netop Chicago hvert andet år er værtsby for en vandteknologisk konference med deltagere fra hele USA. Et anlæg lige i nærheden er derfor nemt at vise frem for mulige kunder der alligevel er i byen for at deltage i konferencen, og de ti millioner danske kroner sikrer, at renseanlægget kun bruger danske løsninger i sin opgradering, som derudover har et budget på 90 mio. kr. betalt af Glenbard Wastewater Authority selv.

Som ekstra bonus er opgraderingen medfinansieret af investorer, der som afkast får en andel af besparelsen ved at bruge den danske vandteknologi, og dermed sikrer man sig en fortaler for danske løsninger når andre renseanlæg i USA skal i gang med opgradering til de nye tiders krav.

 

Foruden projektet i Chicago har MUDP tildelt støtte til fire andre oprojekter, se artiklen Grøn teknologi får 65 mio. kr. til fem fyrtårnsprojekter.

 

Vi anbefaler

Navne

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Fordi mennesker betyder alt
Stillinger fra dkjob

Se alle aktuelle stillinger

Ritzau
Mest læste
Anmeldelser

Klummen af Michael Kjærgård