• Aktuelt
Foto: Daniel Hjort, Polfoto.

Frie Børnehaver og Fritids­hjem begæret konkurs

5. maj 2015, 10:53
Paraplyorganisationen Frie Børnehaver og Fritidshjem er blevet begæret konkurs som følge af kaos i foreningen og rod i økonomien

Der har længe været problemer under opsejling i Landsforeningen Frie Børnehaver og Fritidshjem. Organisationen har 450 selvejende daginstitutioner, puljeordninger og private institutioner tilknyttet.

Mange af deres medlemmer har ikke følt, at de har fået den hjælp, de havde brug for, og derfor har en strøm af institutioner meldt sig ud, allerede inden konkursbegæringen, hvilket har medført, at pengene er strømmet ud af Frie Børnehaver og Fritidshjem.

Derudover er der sket store organisationsændringer i foreningen. Blandt andet trak Landsformand Jens Terp trak sig fra alle poster den 25. april efter et mistillidsvotum fra bestyrelsen. Det har ikke været muligt for de to tilbageværende chefer og en specialkonsulent at rette op på problemerne på den korte tid, og det er derfor, organisationen nu begæres konkurs.

- Der er sket et stort tab af viden. Mange medarbejdere har forladt Frie Børnehaver lige så hurtigt, som de er startet der. Frafaldet af institutioner må desuden have medført store økonomiske udfordringer, siger Bettina Gottlieb, faglig konsulent ved BUPL.

Arbejder på rekonstruktion eller salg
I går mandag 4. maj begyndte sagen om konkursen i Sø- og Handelsretten om sagen, og landsforeningen oplyste mandag morgen til Nordjyske, at alle ledende medarbejdere sidder i møde med den kurator, der er udpeget til at behandle konkurssagen.

Konkursboets kurator oplyser, at ville arbejde for at genskabe organisationen eller at sælge den. Skulle det ikke lykkes, efterlader det et stort og akut behov for hjælp til de mange selvejende institutioner, som i givet fald kan stå overfor store driftsmæssige udfordringer i nær fremtid. Skulle det ske, står MDI (tidligere Menighedernes Daginstitutioner), en anden paraplyorganisation for selvejende og private dag- og fritidstilbud klar til at hjælpe.

- Vi ser det som to meget vigtige fælles opgaver at hjælpe de institutioner, der måtte komme i klemme, samt at genetablere stabiliteten i selvejesektoren, oplyser organisationskonsulent i MDI, Kirsten Birk Olsen

Langt de fleste bør ikke bekymre sig
BUPL forventer på nuværende tidspunkt, at Frie Børnehaver har holdt medlemsinstitutionernes og foreningens økonomi adskilt. Så længe det er tilfældet, er der ikke grund til bekymring for størstedelen af medlemmerne.

- Hvis bare pædagogerne har fået løn for april, går vi ikke ud fra, at der bliver de store problemer. Det er kun foreningen og fonden, der er gået konkurs, så størstedelen af institutionerne vil kunne køre videre, og pædagogerne behøver ikke frygte for deres job, siger Bettina Gottlieb.

Det er endnu uvist, hvad der sker med de institutioner, som Frie Børnehaver selv er ejer af. I de tilfælde, hvor foreningen ejer bygningerne, vil institutionen sandsynligvis selv få mulighed for at købe dem, og kan derved køre videre uden de store problemer, men hos de institutioner, hvor Frie Børnehaver står som arbejdsgiver, er fremtiden endnu uvis, mener Bettina Gottlieb.

Konkursbegæringen får ikke konsekvenser for pasningen af børnene i de selvejende institutioner.


Landsforeningen Frie Børnehaver og Fritidshjem er paraplyorganisation for 450 selvejende daginstitutioner, puljeordninger og private institutioner i Danmark. Organisationen har eksisteret siden 1937, mens landsforeningen blev stiftet i 1949.

Landsforeningen varetager blandt andet en række administrative opgaver samt pædagogisk faglig rådgivning for institutionerne.

 

Vi anbefaler

Navne

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Fordi mennesker betyder alt
Stillinger fra dkjob

Se alle aktuelle stillinger

Ritzau
Mest læste
Anmeldelser

Klummen af Michael Kjærgård