Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Uklarhed om ny borgmester i Viborg
Efter kommunalvalget 2013 pegede Socialdemokraterne i Viborg på Søren Pape Poulsen. Nu peger de på deres tidligere spidskandidat Per Møller Jensen. Foto: Facebook

Uklarhed om ny borgmester i Viborg

Søren Pape efterlader en tom borgmesterstol i Viborg, hvor det kan blive svært at samle de 31 byrådsmedlemmer om en kandidat
7. AUG 2014 11.05

VIBORG: 'Jeg er utrolig glad, ydmyg og taknemlig over den opbakning, jeg har oplevet i dag. Tak til Lars Barfoed for en fremragende indsats som formand. Jeg vil savne at være borgmester i Viborg, men ser frem til at kæmpe og knokle for ny fremgang for Det Konservative Folkeparti.'

Med de ord fastslog Søren Pape Poulsen (K) natten til torsdag på Facebook, at hans indtræden i formandsrollen for De Konservative også betyder et farvel til posten som borgmester i Viborg Kommune. Tilbage står 30 byrådsmedlemmer, som nu skal finde en ny borgmester, de alle kan blive enige om.

I den konservative lejr ved man endnu ikke, hvad der skal ske, og byrådsmedlem, Stine Damborg Pedersen (K), vil ikke ud med over for dknyt, hvad der lige nu er på tegnebrættet:

- Vi har brug for at tage en række interne drøftelser i vores eget parti først, og derefter med de andre partier. Vi har ingen mulighed for at sige, hvem vi peger på.

Bredt samarbejde
Hos Socialdemokraterne ser Per Møller Jensen gerne en bred aftale på tværs af byrådet, og gerne med ham i spidsen.

- Hvis pilen peger på mig, er jeg klar til at blive borgmester. Men det vigtige i den her situation er at det brede samarbejde, som vi har været garant for, fortsætter, siger Per Møller Jensen til dknyt.

I Venstre lagde man allerede i september 2013 op til ikke at pege på Søren Pape som borgmester. Dengang udtalte Vestres spidskandidat, Nina Hygum, til Midtjyllands Avis, at hun ville foretrække en S-borgmester for at undgå Søren Pape (K) igen: '... hvis det er dér, vi kan få indflydelse. Det kan vi som tingene ser ud lige nu ikke hos Søren Pape, fordi han ikke ønsker at drøfte, hvordan vi kan samarbejde efter valget.'

Ny konstituering
Men Venstre blev sat uden for indflydelse og dagen efter kommunalvalget gik de ud som største parti og pegede på Søren Pape.

Nu forlader Søren Pape Viborg, og hvor peger partiet så hen i dag? Det er ikke afgjort endnu, men Nina Hygum har svært ved at se partiet pege på en socialdemokratisk borgmester, sådan som hun ellers luftede muligheden for under kommunalvalget.

- Selvfølgelig vil vi gerne have en borgmesterpost, det vil alle partier, men hvem vi vil pege på, hvis det ikke skal være os, vil jeg ikke spå om endnu, siger Nina Hygum til dknyt. Hun oplever ikke, at det allerede nu er givet, at hun selv skal være borgmester i Viborg.

- Når Søren officielt har besluttet sig for at meddele, om han træder tilbage, skal vi sætte os ned og finde ud af en konstituering i byrådet. Det er jo ikke givet, at fordi jeg er første viceborgmester, er det mig, der skal være borgmester. Der skal en ny konstitutering til.

Ved valget i 2013 pegede samtlige partier på Søren Pape som borgmester, efter Venstre dagen efter valget som de sidste også kastede deres stemme på den konservative kandidat.