img

Rådmand: Ligestilling er ikke lige fordeling

9. nov 2010, 9:50
- Det er ærgerligt, at vi går så meget op i at tælle mænd og kvinder i forskellige stillinger. Det fastholder ligestillingsdebatten på et sidespor, mener Mie Harder (K)

Af Thomas Jensen

Andelen af kvinder på topposter i kommunerne er steget fra 28 pct. i 2004 til 35 pct. i 3. kvartal af 2009. Det ligner en succeshistorie. Men der er altså stadig langt flere mandlige direktører og chefer på kommunernes kontorer. Men er det et problem og udtryk for manglende ligestilling?

Ja, mener Per Hansen, formand for de offentlige chefer i Djøf. Og det får ham til at efterlyse en mere målrettet ligestillingspolitik i kommunerne. Nej, mener rådmand på Frederiksberg, Mie Harder (K).

- Udviklingen går alt for langsomt fremad. For samtidig med, at der bliver lidt flere kvinder på chefposterne, stiger antallet af kvinder i de lag, hvorfra topcheferne bliver rekrutteret. Derfor bør kommunerne langt mere målrettet arbejde med også at få de kvindelige talenter frem på de øverste stillinger. Der er noget fundamentalt galt, når mindre end hver 10. kommunaldirektør er en kvinde, siger Per Hansen.

Det er Mie Harder lodret uenig i:

- Ligestilling kan ikke måles på antallet af kvinder og mænd i forskellige stillinger. Selvfølgeligt er det fint, at flere kvinder i dag vælger at søge lederstillinger og topposter end for få år siden, men de ville ikke være mindre ligestillede, hvis de valgte anderledes, siger hun til dknyt.

Kvinder vægter andre ting end topposter
- Ligestilling handler om lige rettigheder. Billedet af at kommunerne bevidst skulle undlade at opslå stillinger for at holde kvinder ude af topposterne, sådan som Per Hansen insinuerer, kan jeg slet ikke genkende. Ligesom alle andre arbejdsgivere ønsker kommunerne selvfølgeligt at ansætte de bedst kvalificerede kandidater uanset køn. Forklaringen på den skæve kønsfordeling er nok snarere, at mange kvinder vægter andre ting højere i tilværelsen end karriere og topposter. Og er det ikke okay? - spørger Mie Harder.

- Faktisk mener jeg, det er ærgerligt, at vi går så meget op i at tælle mænd og kvinder i forskellige stillinger. Det fastholder ligestillingsdebatten på et sidespor, der alene drejer sig om lige fordeling og ikke om lige rettigheder. Vi skal ikke tvinge mænd og kvinder til at være ens, men vi skal give dem lige muligheder, siger Mie Harder.

- Hvis ligestilling virkeligt drejede sig om lige fordeling, kunne vi jo opfylde målet ved at fyre mænd indtil den ønskede fordeling er opnået. Det lyder måske absurd, men det viser bare, at præmissen for debatten er helt forfejlet, afslutter hun.

Ærgerligt med fokus på lige rettigheder
Formanden for de offentlige chefer i Djøf,Per Hansen, mener det er ærgerligt, at Mie Harder vil have spørgsmålet om en mere ligelig fordeling mellem de to køn på ledelsespositioner i det offentlige til at handle om lige rettigheder.

- Det er ikke Djøfs ærinde i denne sag. Vi mener, at det ikke primært er for kvindernes skyld, at vi skal arbejde med at få flere kvindelige chefer. Det er for samfundets skyld. Den nuværende fordeling, hvor der er dobbelt så mange mandlige chefer som kvindelige, mens der er dobbelt så mange kvindelige medarbejdere som mandlige, har vi ganske enkelt ikke råd til samfundsøkonomisk i den globale konkurrence.

- Vi har simpelthen brug for de bedste. Så mere skal gøres for at få de bedst egnede til at søge stillingerne. Og her vil et af flere vigtige skridt være, at stillingerne bliver slået åbent op i offentligheden. Jeg siger ikke, at kommunerne bevidst fravælger de egnede kvindlige chefemner. Der er derimod mere tale om et ubevidst fravalg. Det er sådan set værre. DJØF mener heller ikke, at kvinderne ikke ønsker at være chefer. Det gør de bestemt. De skal måske bl.a. være mere villige til at søge stillingerne. Og som mændene turde tage chancen, uden først at skulle være helt sikre på, at de vil kunne klare chefjobbet.

Kommunerne kan sagtens arbejde målrettet med at sikre en mere ligelig fordeling af de to køn på topposterne. Fx ved at tilslutte sig Ligestillingsministeriets 'Charter for flere kvinder i ledelse' hvor arbejdspladsen selv skal vedtage konkrete mål og handlinger for at fremme ligestillingen, mener Per Hansen.

Charter for flere kvinder i ledelse

 

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt
Stillinger fra dkjob

Se alle aktuelle stillinger

Ritzau
Mest læste
Pressenævnet