Opposition vil have anbringelser gransket

Der er for mange sorte pletter i kommunernes håndtering af udsatte børn og unge
6. APR 2010 6.56

Især landkommunerne er i søgelyset.

- Der er lavet beregninger af, hvad det ville have kostet den daværende Ravnsborg Kommune at tvangsfjerne børnene fra Brønderslev-sagen, dengang de boede der. Det svarede til en tredjedel af kommunens budget indenfor området, siger Lisbeth Zornig Andersen, som er formand for Børnerådet, for at illustrere problemet.

Langt de fleste sager er dog under refusionsgrænsen, så i 2008 fik kommunerne kun refunderet, hvad der svarer til 7,7 procent af deres udgifter, og for 2009 ser tallet ud til at lande på 3,4 procent, skriver Nordjyske.

På Christiansborg er oppositionen bekymret over tal fra Ankestyrelsen, som viser, at de 12-17-årige stadig anbringes langt oftere end yngre børn. De er klar til både at diskutere, om staten skal bidrage mere, om kommunerne skal deles mere om byrden, og om pengene overhovedet bliver brugt på den rigtige måde. Derfor så de gerne hele området gransket i et ekspertudvalg det næste halve år.

Socialminister Benedikte Kiær (K) mener der er rigeligt med undersøgelser i gang, og at systemet i bund og grund fungerer.

- Men det, jeg hører fra udkantskommuner er, at de føler, at de her problemer bliver eksporteret til dem, og det skal vi have sat en stopper for.

tj