Nordjylland satser stort på intelligente transportsystemer

37 millioner kroner skal være med til at gøre Nordjylland til Danmarks testregion for intelligente transportsystemer (ITS)
16. MAR 2010 10.07

De næste år skal bane vejen for, at trafikanter i fremtiden bl.a. kan få bedre oplysninger om trafikale problemer som kø og vejarbejde, og at de helt automatisk kan betale deres p-afgift.

Det er det nordjyske vækstforum, der på sit møde 9. marts, har sat gang i projektet med en bevilling på 18.3 mio. kr. til 'ITS Platform Nordjylland'. Projektet drejer sig om udviklingen af en platform til test af fremtidens ITS produkter og systemer. Platformen består af en ny type boks til indsamling og behandling af trafikdata, samt et serversystem til opsamling, behandling og distribution af trafikinformationer. *

Projektet skal i første omgang afprøves i 500 biler. Det kan bl.a. medvirke til at afhjælpe trafikproblemerne i Limfjordstunnelen og i fremtiden også ved andre trafikale knudepunkter, skriver Region Nordjylland.

Danmarks ITS-region giver jobs
- Bevillingen til ITS Platform Nordjylland er et vigtigt led i indførelsen af den regionale ITS-strategi, der sigter mod, at Nordjylland skal være den danske ITS-region, hvor nye teknologier udvikles og afprøves, før de indføres i hele landet, siger Ulla Astman (S), medlem af Vækstforum.

- Vi forventer, at det i første omgang vil skabe 15-25 arbejdspladser. Satsningen er så, at det vil medføre flere hundrede jobs i løbet af nogle år. Mange af disse arbejdspladser vil kunne benytte den ledige viden, der i det seneste år er kommet i Nordjylland inden for mobiltelefonindustrien, så vi skal se investeringen i ITS Platformen som en strategisk investering.

Nationalt og internationalt testsite
- Vi ser gode forretningsmæssige muligheder i at udvikle en ITS platform, siger Michael Bondo Andersen, direktør i GateHouse.

- Vi forventer på kort sigt, at udvikling og etablering af en fleksibel ITS platform i Nordjylland, kan skabe grundlaget for en ITS klynge i regionen. Virksomheder kan bruge denne platform til udvikling af nye ITS produkter og services og gøre regionen førende inden for ITS. På lang sigt forventer vi at kunne udbrede ITS platformen nationalt og internationalt både som et test site, men også i forbindelse med implementeringen af specifikke løsninger. Eksempler kunne være automatiske p-løsninger og målrettet information til trafikanterne. Platformen vil desuden kunne anvendes i forbindelse med fremtidens road pricing.

tj

 

 

Yderligere informationer
Projektet er et treårigt projekt, der ledes af Aalborg Universitet. Projektdeltagerne forventer, at det skal fortsætte på forretningsmæssige vilkår bagefter, og de arbejder allerede på at få andre projekter i gang inden for det nordjyske ITS testsite.

 

De samlede projektomkostninger er 37 mio. kr. Den nye boks til bilerne udvikles af Inntrasys, mens datahåndteringen og trafikantservice udvikles af Gatehouse. Aalborg Universitet bidrager med udvikling på antenne- og kommunikationssiden samt udvikling af trafikantservices. Der er endvidere tilknyttet en række partnere, bl.a. Danmarks Radio, Aalborg kommune og Vejdirektoratet. De 500 biler skal køre med boksene i 2011-2012.

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt