Røde seler og brun sovs igen

KRONIK Udlicitering for 5,6 mia. kr i er i farezonen, skriver BR-medlem Lars Berg Dueholm (V), der i kronikken skriver, at kommunerne først og fremmest er til for borgernes skyld og ikke medarbejdernes
22. FEB 2010 12.00

Af Lars Berg Dueholm

KØBENHAVN: Løfter om at mindske udliciteringen i København røg den ene vej, mens partistøtte røg den anden vej. Det var indholdet i den omstridte aftale mellem LO, Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten, der blev indgået forud for kommunalvalget. Det lugtede langt væk af røde seler, brun sovs og fadbamser, som Klaus Bondam meget rammende udtrykte det.

Efterfølgende fastslog vælgerne, at København er en rød by, hvor de tre partier med Frank Jensen i spidsen fik flertal og dermed i princippet alle muligheder for at hjemtage opgaver fra private leverandører. Hvis det da ikke lige var fordi, at Regeringen stiller krav om, at kommunerne sender opgaver i udbud. Det er den redningskrans, som Socialdemokraterne på Christiansborg vil fjerne, som det for nylig blev annonceret i Licitationen.

Socialdemokraterne har ret i, at det egentlig ikke burde være nødvendigt at tvinge kommunerne til at udlicitere. De fleste kommuner har jo en lang række gode erfaringer med udlicitering af f.eks. rengøring, busdrift, hjemmehjælp og med vinterens meget aktuelle snerydning. I København betyder det årligt, at opgaver for 5,6 mia. kr. bliver udliciteret. Opgaver som et flertal på Københavns Rådhus i udgangspunktet vil have tilbage til Rådhuset, hvis ellers Regeringen gav mulighed for det.

For en politiker med fingrene nede i den kommunale virkelighed er det et uforståeligt ønske. Københavns Kommune får utvivlsomt billigere og bedre service for de 5,6 mia. kr. end kommunen havde fået, hvis vi selv skulle løse dem. Blot som eksempel kan nævnes, at økonomifolkene i Frank Jensens egen forvaltning i september udregnende, at en udlicitering af lønadministrationen i kommunen ville kunne spare kommunen 20 mio. kr.

Så kan man naturligvis indvende, at det er synd for medarbejderne, at de skal være privatansatte. Men det er vi nu mange, der lever fint med, og mig bekendt er der intet, der tyder på, at hverken medarbejdertilfredshed, løn eller sygefravær skulle være dårligere i det private. Det er nok nærmere tværtimod, og det får LO-aftalen til at lugte endnu mere af gammel og slidt fagbevægelse.

Og dertil må man også minde både Frank Jensen og Helle Thorning-Schmidt om, at kommunerne naturligvis så vidt muligt skal have tilfredse medarbejdere, men kommunerne er dog først og fremmest til for borgernes skyld og ikke medarbejdernes.Lars Berg Dueholm (V), gruppeformand og medlem af Borgerrepræsentationen i København.

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt