DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Stiesdals flydende fundament har forladt Grenaa Havn

Søndag satte Stiesdals flydende fundament TetraSpar kursen mod Nordsøen nær Stavanger, hvor det skal gennemgå en længere testperiode.

En prototype af Stiesdals flydende fundament TetraSpar stævnede søndag ud fra Grenaa Havn med en 667 km lang rejse i sigte, skriver TV2 Østjylland.

Fundamentet, der har en 3,6 MW-mølle fra Siemens Gamesa monteret, skal sejles op til Marine Test Centre (MetCentre) nær Stavanger, hvor den skal installeres med tre ankre på 200 meters dybde.

Her skal det forbindes til elnettet og ifølge Stiesdal Offshore Technologies gennemgå test de kommende tre år.

Skal gøre vindmølleparker på store havdyber billigere

TetraSpar Demonstrator er det første industrialiserede fuldskala-demonstrationsprojekt, der muliggør installation af flydende havvindmøller på havdybder fra 100-1.000+ meter.

Større havdybder er normalt lig med større udgifter og med en betydelig havvindudbygning i sigte over de kommende årtier, er det derfor afgørende, at omkostningerne på såvel produktion og installation kan minimeres.

Det er netop den udfordring, som Stiesdal sammen med projektpartnerne Shell, RWE og TEPCO Renewable Power har taget op.

Med TetraSpar har de udviklet et modulært fundamentdesign bestående af jernrør, der samles - uden brug af svejsning – i en triangulær pyramide med køl, som kan surres fast i havbunden selv ved havdybder, der overgår 1.000 meter. Samlingen af fundamentet kan foregå på fladt terræn direkte ved kaj, hvilket ligeledes sænker omkostningerne. 

Skal være klar til Vestas kæmpemølle

Møllen, som fundamentet skal testes med i Norge, er med sin rotordiameter på 130 meter og en lilleput ift. hvad Stiesdal har i tankerne for de flydende fundamenter i fremtiden. Selskabet tror på, at flydeteknologien kan danne fundamentet for nogle af havets kommende giganter.

- Vi har gerne ville holde udgifterne så lave som muligt med dette testprojekt, men på længere sigt vil positionere os, så vi er klar med en platform, der skal kunne have plads til de nye, store havvindmøller på 14-15 MW, så som Vestas' nye model, har Henrik Stiesdal tidligere udtalt om projektet til DK Vindkraft. 

Vestas kommende 15 MW mølle har en rotordiameter på 236 meter. Første prototype skal stå klar i 2022 og serieproduktionen går i gang i 2024.