DK Nyt
Vismænd vil sænke afgift på strøm for at genoprette økonomien
Foto: Ida Guldbæk Arentsen, Ritzau Scanpix

Vismænd vil sænke afgift på strøm for at genoprette økonomien

Det Økonomiske Råd vil sætte skub i forbruget og økonomien med en lettelse af elafgiften. Lettelsen skal finansieres med en gradvis forhøjelse af CO2-afgifterne
14. APR 2020 10.15

Danskerne skal betale mindre for strøm, så de til gengæld har flere penge til at bruge på tøj, sko og restaurantbesøg. Derved kan der blive sat skub i økonomien, og Danmark kan hurtigere blive genoprettet.

Sådan lyder anbefalingen til en skattereform med lavere elafgifter fra Det Økonomiske Råd i en kronik i Politiken. Her kommer vismændene med forslag til en vej ud af krisen.

Samtidig skal vejen banes for en gradvis forhøjelse af CO2-afgifterne, da det er den mest effektive måde at gennemføre den grønne omstilling. Dermed kan man bruge krisestyringen til at tage nogle grønne skridt.

- Det er en måde at samtænke grøn omstilling med konjunkturpolitik, siger professor i økonomi ved Københavns Universitet og overvismand Carl-Johan Dalgaard.

'To fluer med et smæk'
Reformen vil være underfinansieret, men da CO2-afgifterne på sigt vil give et overskud til statskassen, kan den i sidste ende være fuldt finansieret. Det er vejen frem, lyder det fra Klimarådets formand, Peter Møllgaard.

- Når man har den store offentlige pung fremme, så er det smart at slå to fluer med ét smæk og både sikre arbejdspladser og grøn omstilling. Det gør samtidig, at de arbejdspladser, der bliver skabt eller bibeholdt, er fremtidssikrede, siger han.

Socialdemokraternes finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, lytter til forslagene.

- Men i øjeblikket koncentrerer vi os om at holde hånden under arbejdspladser og erhvervsliv. I fase to, hvor vi kan lukke samfundet mere op, vil det være relevant at kigge på, hvordan vi kan igangsætte en positiv stimulering af økonomien, siger han til Politiken.

Venstres finansordfører, Troels Lund Poulsen, skriver i en kommentar til avisen:

- Lavere afgifter er et godt redskab til at sætte gang i økonomien, og hvis vi kan gøre det, samtidig med at vi understøtter en fortsat ambitiøs grøn omstilling, vil Venstre gerne være med til at drøfte det.

Ritzau

https://www.dknyt.dkartikel/vismaend-vil-saenke-afgift-paa-stroem-for-at-genoprette-oekonomien