Vidne udfordrer Støjberg-forklaring: Notat spillede ingen rolle

Topjurist er ikke enig i Inger Støjbergs udlægning af centralt notat i sag om adskillelse af asylpar.

Inger Støjberg (V) har kaldt et notat, hun godkendte som udlændingeminister 9. februar 2016 for 'fuldstændig centralt' i sagen om adskillelse af asylpar, hvor den ene er mindreårig. Men daværende afdelingschef og topjurist i ministeriet Lykke Sørensen mener ikke, at notatet har spillet nogen særlig rolle dengang - i hvert fald ikke for hende.

- Jeg har ingen særlig erindring om, at notatet spillede en rolle. Som jeg husker det, var det et notat, som i nogen form var udarbejdet af Udlændingestyrelsen, og det kan have kørt frem og tilbage med bemærkninger, sagde hun under afhøringen i Instrukskommissionen torsdag.

Inger Støjberg har ellers sagt, at notatet var hendes 'grundpræmis' for hele sagen, hvor en pressemeddelelse blev til en ulovlig instruks om, at asylpar skulle adskilles.

- Jeg tror ikke, jeg har været klar over 9. februar, at ministeren havde godkendt notatet. Det var et notat, som var forankret i en anden afdeling, og derfor har jeg ikke fulgt med i, hvornår ministeren har godkendt det, siger Lykke Sørensen.

Instruksen var ulovlig

Udsagnet er centralt, fordi ministeren dengang pressede på for, at der ikke skulle være undtagelser i pressemeddelelsen om, at Udlændingestyrelsen skulle adskille parrene. Der skulle heller ikke tages hensyn til fælles børn.

Pressemeddelelsen blev til en instruks, fordi den ikke blev fulgt op af andet.

Den har Folketingets Ombudsmand siden kaldt ulovlig. Lykke Sørensen advarede ifølge eget og andres udsagn allerede dengang om, at en undtagelsesfri ordning ville være ulovlig.

Det har Støjberg erkendt i Retten på Frederiksberg, selv om hun tidligere har afvist, at hun blev mundtligt eller skriftligt advaret om det i forhold til pressemeddelelsen.

Lykke Sørensen var heller ikke dagen efter klar over, at ministeren havde godkendt notatet.

Det var den dag, de talte om sagen på et koncerndirektionsmøde, Lykke Sørensen advarede om ulovligheden i at adskille folk uden en individuel sagsbehandling.

- 10. februar havde vi et koncerndirektionsmøde, og det stod ikke klart, i hvert fald ikke for mig, at ministeren havde godkendt en ordning med undtagelser, siger Lykke Sørensen.

Diskuterede ikke ordningen

Støjberg har sagt, at det var pressemeddelelsen og ikke ordningen, de diskuterede ved mødet, men det afviser Lykke Sørensen. Torsdag fandt Instrukskommissionens formand, landsdommer Peter Mørk Thomsen, anledning til at indskærpe, at det ikke er et notat, som Støjberg selv har medbragt, men at det er ægte.

Dele af notatet har da også været fremlagt flere gange undervejs i afhøringerne. Kommissionsformanden slog desuden fast, at Folketingets Ombudsmand har set notatet i sin endelige form, hvilket tidligere har skabt forvirring.

- Der er ikke tale om et helt nyt dokument, som helt overraskende er kommet frem. Det har indgået i Ombudsmandens vurdering af sagen, sagde han.

Han uddybede, at det skete 30. maj 2016 som led i en større dokumentmappe på flere tusinde sider, der blev sendt. Støjberg har ikke tidligere henvist til notatet i hverken interview, på samråd eller i svar til Folketinget i løbet af de fire år, sagen har varet.

Hun har forklaret, at det er, fordi det for hende var en 'grundpræmis', og hun havde ikke fundet 'anledning' til at bringe det op.

Ritzau

 

https://www.dknyt.dkartikel/vidne-udfordrer-stoejberg-forklaring-notat-spillede-ingen-rolle