DK Nyt
Vi skal være sundere og leve længere
Foto: Colourbox

Vi skal være sundere og leve længere

Kommunerne vil sætte ti-årige mål og øge gennemsnitslevealderen
31. MAJ 2012 6.53

AALBORG: Vi skal være mere sunde, og der skal sættes nationale mål for danskernes sundhed. Den udmelding kommer Kommunernes Landsforening med på sit sociale temamøde i Ålborg i dag. Danskere bliver i gennemsnit kun 79 år, det er under OECDs gennemsnit og to år under svenskerne og nordmændenes gennemsnitslevealder.

- Vi tror, at vi får en bedre sundhed og en bedre livskvalitet, hvis vi sætter nogle ti årige mål, siger formanden for KL's social og sundhedsudvalg, Rebilds borgmester Anny Winter (V) til DR Nyheder.

KL's forslag til nationale mål for danskernes sundhedstilstand:

1. I 2022 skal tobaksforbruget nedbringes til det svenske niveau - fra de nuværende 21 % dagligrygere til 14 % dagligrygere.
2. Storforbruget af alkohol skal nedbringes - i 2022 skal alkoholforbruget pr. indbygger bringes i nærheden af det svenske og norske niveau - fra de nuværende godt 10 liter ren alkohol pr. indbygger årligt til ca. 8 liter.
3. I 2022 skal flere være fysisk aktive - andelen af danskere med stillesiddende fritidsaktivitet skal nedbringes fra de nuværende godt 16 % til ca. 9 % i 2022.
4. I 2022 skal der være færre både moderat og svært overvægtige voksne - andelen af moderat overvægtige skal reduceres fra de nuværende knap 47 % til 35 %, og andelen af svært overvægtige reduceres fra de nuværende godt 13 % til 8 %.
5. I 2022 skal der være færre kronisk syge - andelen med langvarig sygdom skal reduceres fra de nuværende godt 33 % til 28 %.
6. I 2022 skal den mentale sundhed forbedres - i dag har 10 % af befolkningen et dårligt mentalt helbred, og det tal skal halveres.

 

bi

 

https://www.dknyt.dkartikel/vi-skal-vaere-sundere-og-leve-laengere