DK Nyt

Vestegnsborgmestre får minister-hjælp mod støjende motorvej

På trods af afslag fra Vejdirektoratet får vestegnsborgmestre nu deres vilje. Minister godkender midlertidig hastighedsbegrænsning på Holbækmotorvejen.

Bilerne på Holbækmotorvejen kommer fremover til at køre lidt langsommere. Det sker som et led i at forsøge at dæmpe trafikstøjen. Det får tre vestegnsborgmestre til at juble. De har nemlig længe kæmpet for at skåne borgerne i deres støjplagede kommuner. 

Et midlertidigt forsøg med hastighedsbegræsning på den inderste del af motorvejen fra 120 til 90 km/t er nemlig nu blevet godkendt af transportminister Benny Engelbrecht (S).

Det kommer, efter at de tre borgmestre fra Hvidovre, Brøndby og Vallensbæk i februar mødtes med ministeren for at drøfte en mulig hastighedsbegrænsning. Vejdirektoratet havde dog allerede i oktober sidste år afvist af nedsætte hastigheden på grund de samfundsøkonomiske tab.

Håber på permanent ordning
Derfor glæder det borgmestrene, at ministeren har godkendt forsøget på trods af direktoratets tidligere vurdering. Borgmester Helle Adelborg (S) i Hvidovre håber dog, at forsøget vil blive gjort permanent, da støjreduktionen ifølge kommunernes beregninger kan have en effekt på borgernes sundhed.

- De beregninger, vi selv har fået lavet, viser at støjen kan dæmpes med 2-3 dB, når hastigheden bliver sænket, og jeg er spændt på at høre, om Vejdirektoratets målinger viser det samme. Vi ved, at bare nogle få decibel gør en forskel for menneskers livskvalitet og helbred. Derfor er det afgørende, at vi nu får konkrete beviser, der kan bruges i kampen mod trafikstøj, siger hun.

Fra midten af august til midten af september i år kommer Vejdirektoratet til at foretage før-målinger af støjniveauet på de cirka tre kilometer motorvej, der er blevet udvalgt til forsøget. Derefter vil der i løbet af efteråret blive opsat nye hastighedsskilte og foretaget målinger af effekten på det nye støjniveau. 

Vejdirektoratet forventer, at de kan have en evaluering at forsøget klar i starten af 2021. 

 

https://www.dknyt.dkartikel/vestegnsborgmestre-faar-minister-hjaelp-mod-stoejende-motorvej