DK Nyt
Vejle er faktisk en af de seks største

Vejle er faktisk en af de seks største

Vejle Kommune er nummer seks, når det gælder kommunale indbyggertal, men ikke af den grund med i 6-by-samarbejdet
25. MAJ 2011 13.53

Af Knud Abildtrup

VEJLE: '...Det er budskabet fra de seks største kommuner, der onsdag fremlægger et fælles, tværpolitisk udspil for Folketingets arbejdsmarkedsudvalg...'

Sådan lød det i en pressemeddelelse fra Aarhus tirsdag, og den er selvfølgelig gal, som også teknisk udvalgsformand Peder Hummelmose (S) fra Vejle har gjort redaktionen opmærksom på.

Både han og en anonym debattør, 'Vejlenseren' (der ligesom alle andre anonyme fik sit debatindlæg på dknyt slettet igen) kunne oplyse, at Vejle - og ikke Randers - er nummer seks i rækken, når det gælder folketal  i kommunerne - og ifølge Hummelmose også arealmæssigt.

Ifølge Danmarks Statistiks kvartalsmæssige folketalsopgørelse er Vejle med 107.346 indbyggere ganske rigtigt nummer seks foran Frederiksberg, der med sine 99.237 jo heller ikke er med i 6-by-samarbejdet. Først derefter kommer Randers med 95.402. De følgende er Viborg, Kolding, Silkeborg og Herning.

6-by-samarbejdet tæller derimod de seks største byer, København, Aarhus, Odense, Aalborg, Esbjerg og Randers.

Og i den kontekst - altså deciderede byområder - er både Kolding og Horsens faktisk også større end Vejle, der i Danmarks Statistiks Byopgørelse kommer ind som nummer ni. På de følgende pladser ser man Roskilde, Helsingør, Herning, Hørsholm, Silkeborg, Næstved og Fredericia.

Ser man på arealstørrelserne efter strukturreformen, så er den allerstørste, Ringkøbing-Skjern, lidt større end nummer to, Viborg. Endnu flere jyske kommer dernæst - Herning, Tønder, Varde, Aalborg og Thisted, før Vejle kommer ind på en 8. plads.

De næste er også jyske - Aabenraa og Hjørring - før Guldborgsund som første ikke-jyske kommune i den sammenhæng.

 

 

 

 

https://www.dknyt.dkartikel/vejle-er-faktisk-en-af-de-seks-stoerste