DK Nyt
Varmeforbrugerne må ikke blive gidsler i klimaproblematikken

Varmeforbrugerne må ikke blive gidsler i klimaproblematikken

DEBAT Storbyernes kul skal ud og biomasse skal ind, men det må ikke betyde ublu regninger til fjernvarmeværkernes forbrugere, skriver formand og næstformand for Dansk Fjernvarme
27. JUL 2011 11.01

 Af Uffe Bro, formand, Dansk Fjernvarme,
Lars Chr. Lilleholt (MF, S), næstformand, Dansk Fjernvarme

Kulskibenes rutefart til danske storbyers havne skal stoppes. Ingen tvivl om det. De store kraftvarmeværker skal omstilles til biomasse i stedet for kul, for kul forurener vanvittigt meget, og vi er i dag i stand til at gøre det bedre - og tilmed klimavenligt. Det skriver Børsen idag.

Men den omstilling skal ikke ske, så fjernvarmeforbrugerne i de store byer bliver taget som gidsler og kommer til at betale ublu varmeregninger. Den risiko er nemlig overhængende.

I dag er fjernvarmen det, som gør de danske storbyer til nogle af de mest grønne og klimavenlige byer overhovedet i verden. Det er de, fordi vi har veludviklede, velfungerende og meget udbredte fjernvarmenet.

Byerne og ejerne af de store kraftvarmeværker er i dag for så vidt enige om at ville væk fra kullene. De er enige om målet, og de er også enige om at rydde knaster af vejen for at nå det.

Knasterne ligger set fra elproducenterne og de store byers side i varmeforsyningslovens regler. Problematikken er ifølge dem forenklet sagt, at de vil have lov til at fordele en afgiftsfordel mellem ejerne af de store kraftvarmeværker og forbrugerne.

Som reglerne er, vil denne fordel udelukkende tilkomme varmeforbrugerne, og derfor mangler det nødvendige incitament for værkerne til at lægge om, mener de. Afgifterne stammer fra kullene, mens biomasse i dag er afgiftsbegunstiget, skriver Børsen.

 

https://www.dknyt.dkartikel/varmeforbrugerne-maa-ikke-blive-gidsler-i-klimaproblematikken