DK Nyt
Universiteter klar til lokale uddannelsespladser
I marts underskrev DTU og GreenLab aftalen om samarbejdet om en afdeling i Skive.
Foto: Skive Kommune

Universiteter klar til lokale uddannelsespladser

Efter uddannelsesudspil foreslår Danske Universiteter nu op til ti nye lokale uddannelsesstationer i samarbejde med kommunerne. Den første er på vej.
9. JUN 2021 13.00

Da regeringen fremlagde udspillet "Tættere på - Flere uddannelser og stærke lokalsamfund", blev der lagt op til udflytning af uddannelser og en reduktion i optaget på universiteterne, for at få en bedre geografisk fordeling af uddannelser.

Danske Universiteter bakkede op om regeringens intentioner, men var bekymrede for de konkrete forslag, ligesom udspillet mødte kritik fra flere sider for at svække uddannelserne og forskningsmiljøet. Nu er Danske Universiteter klar med et forslag til en model for flere studerende uden for de største byer.

Med forslaget, der er et oplæg til en mulig model, foreslås det, at der i samarbejde med kommuner og lokalt erhvervsliv laves uddannelsesstationer uden for universitetsbyerne. Ambitionen i forslaget er, at der skal oprettes op mod 100 pladser til studerende i op til ti mindre byer.

- Vi frygter, at regeringens udflytning af hele uddannelser medfører ringere kvalitet, og at færre får en uddannelse. Vi vil skabe uddannelseskollegier - som både løfter det lokale erhvervsliv og får flere studerende ud i områder, hvor de er efterspurgt, og kan finde beskæftigelse efterfølgende, siger Anders Bjarklev, der er formand for universitetsrektorerne.

Fri bolig på uddannelsesstationer

Uddannelsesstationerne skal indeholde kollegier, praktikpladser, innovationscentre og studiemiljøer, som kommuner og erhvervsliv skal være med til at fremme. Det skal give studerende mulighed for at benytte stederne i forbindelse med praktikophold i lokale virksomheder, specialeskrivning, studiejob og online undervisning. 

Derudover skal der være gæsteboliger til undervisere og forskere, og studerende skal kunne tilbydes at bo frit på kollegierne. Det skal være med til at få de studerende ud i områder, hvor der er mangel på højtuddannet arbejdskraft.

- Universiteterne ønsker at være til gavn for hele Danmark. Med dette forslag kommer vi tættere på målet, end den tvungne udflytning af enkelte uddannelser, siger Anders Bjarklev.

Samarbejde med kommuner og erhvervsliv

Samarbejdet med kommunerne vil være forskellige alt efter uddannelsen og placeringen. Kommunerne skal inddrages i etableringen og understøtte et godt studiemiljø og universitetsliv.

Arbejdet med etablering af en uddannelsesstation er allerede gået i gang i Skive, hvor DTU opretter en afdeling ved GreenLab i samarbejde med kommunen.

- At vi nu får tilknyttet Danmarks Tekniske Universitet i så høj grad vil uden tvivl være med til at skubbe til den innovative forskning og bane vejen for andre samarbejder med rodfæste i Skive. Det er en milepæl for Skiveegnen, at vi har fået et universitet tilknyttet GreenLab, sagde Skive-borgmester Peder Christian Kirkegaard (V) tilbage i marts i forbindelse med første spadestik af byggeriet.

Danske Universiteters forslag kommer forud for, at regeringen til efteråret skal forhandle en aftale på plads. I deres udspil lægger regeringen bl.a. op til udflytning af ca. 1.300 uddannelsespladser fra de fire største byer, mulighed for uddannelsesfilialer uden for universitetsbyerne, reduktion af optag på universiteterne og partnerskaber med kommunerne.

Læs mere om regeringens eget udspil til flere uddannelser.

https://www.dknyt.dkartikel/universiteter-klar-til-lokale-uddannelsespladser