Unge med ikkevestlig baggrund overhaler danskere på uddannelse

Hvis man tager højde for den baggrund, unge med ikkevestlig baggrund har, er der en større andel, der får en videregående uddannelse set i forhold til etnisk danske unge, viser ny beregning.

Den velkendte fortælling om, at unge med ikkevestlig baggrund sakker bagud, når det gælder uddannelse, får nu modspil.

Nye beregninger fra Tænketanken DEA, som baserer sig på registerdata fra Danmarks Statistik, viser, at unge med ikkevestlig baggrund nu klarer sig bedre end unge med dansk baggrund rent uddannelsesmæssigt, når man renser for den såkaldte socioøkonomiske baggrund – herunder forældrenes indkomst, som er en af de ting, der især spiller ind på børnenes uddannelse. DEA er en politisk uafhængig tænketank, der beskæftiger sig med uddannelse og forskning. Det skriver Politiken tirsdag.

- Hvis man tager højde for, hvordan unge fra ikkevestlige lande er vokset op og sammenligner dem med danske unge, som er vokset op under lignende ressourcevilkår, klarer de sig bedre. Både når vi sammenligner unge fra familier med lav, mellem- og topindkomst, siger Kristian Thor Jakobsen, der er cheføkonom hos DEA, til Politiken.

Uanset hvilken indkomstgruppe man kigger på, er andelen af unge med ikkevestlig baggrund, der har afsluttet en videregående uddannelse, ti år efter de gik ud af 9. klasse i 2008, 8-10 procentpoint højere end for etnisk danske unge. Det overrasker Kristian Thor Jakobsen.

- Den typiske fortælling er, at der er en udfordring i det danske uddannelsessystem fra grundskolen og frem med, at ikkevestlige unge klarer sig relativt dårligt. Dog med undtagelse af nogle indvandrerpiger, der er begyndt at nærme sig danske piger, siger han og tilføjer:

- Men det er vendt. Så nu er det blevet til, at hele gruppen af de her unge klarer sig bedre, hvis man tager højde for deres udgangspunkt.

DEA’s beregninger viser også, at unge mænd med ikkevestlig baggrund klarer sig bedre end etnisk danske med samme baggrund.

- Det er både en overraskende, god og positiv nyhed. Man har i mange år arbejdet med at gøre uddannelse nemmere tilgængeligt for de her unge. Det ser man nu ud til at være lykkedes relativt godt med, vurderer Kristian Thor Jakobsen.

MG

https://www.dknyt.dkartikel/unge-med-ikkevestlig-baggrund-overhaler-danskere-paa-uddannelse