Lars Lange presser papkasser, fejer, rydder op og gør rent i en Rema 1000-butik og får 2.500 kr. oveni sin førtidspension for det hver måned.
Foto: Hanne Korvig

Udviklingshæmmede KLAP’per sig i job

I løbet af de sidste otte år har 3.000 udviklingshæmmede og kognitivt udfordrede borgere været i såkaldte KLAPjob. Det sparer kommunerne for udgifter. Nu forsøger man sig også med fleksjob.
4. FEB 2019 10.23

Det kan være en udviklingshæmmet person, som fylder varer på hylderne i Rema 1000, eller det kan være personen med autisme, som gør rent ved legetøjet i Bilka. Normalt ville begge være henvist til førtidspension resten af livet, men med et KLAPjob kommer de lidt tættere på arbejdsmarkedet.

KLAP står for Kreativ langtidssigtet arbejdsplanlægning, og KLAPjob er en type af skånejob, hvor personer, der ellers aldrig ville komme i nærheden af arbejdsmarkedet, får beskæftigelse i helt almindelige virksomheder – som for eksempel Rema 1000 eller Bilka.

For nylig nåede KLAPjobbet et rundt jubilæum. Siden opstarten har 3.000 personer nemlig været i KLAPjob, og det har kommunerne sparet en del penge på, samtidig med at en gruppe borgere har fået hævet livskvaliteten.

Det gælder blandt andet i Halsnæs Kommune, fortæller formand for udvalget for ældre og handicap Thue Lundgaard Curry (EL):

- Vi har en gruppe borgere, der er gladere og mere tilfredse, end de ellers ville være. De får en højere livskvalitet. Jeg tror da i det hele taget, at det ville være svært at finde en kommune, som synes, at det er en negativ ting, siger han.

Abonnenter på kommunen.dk kan læse hele historien og et interview med KLAPjobberen Lars Lange her

https://www.dknyt.dkartikel/udviklingshaemmede-klap-per-sig-i-job