DK Nyt
Udpegninger af S-spidser: En nyvalgt, en genvalgt og en udskilt
Anders Kühnau (S) er klar til valget, og endnu kendes V-spidsen i Region Midtjylland ikke.
Foto: Mette Mørk, Ritzau Scanpix

KV21:
Udpegninger af S-spidser: En nyvalgt, en genvalgt og en udskilt

Følg de nyeste socialdemokratiske navne på vej mod KV21: I Glostrup, Midtjylland, Nordfyn og Silkeborg. Samt tre fra SF.
21. JUN 2020 13.00

Siden den forhenværende kommunalreform i 1970 og frem til 2010 var der total socialdemokratisk borgmester-dominans i Glostrup. Tre S-borgmestre sad i henholdsvis 13, 17 og 10 år, indtil nuværende John Engelhardt blev begyndelsen til en Venstre-periode, der har holdt til nu. 

Det lokalpolitiske spil i denne periode har været lidt kringlet, idet V og støttepartiet DF i september 2018 kom i mindretal, og et nyt flertal bestående af S, SF, K, EL og Bylisten kørte 2019-budgettet hjem. Bylisten var en nydannelse bestående af Lars Thomsen, der blev ekskluderet fra V.

I maj 2019 gik V og S som de to store grupper sammen i et ny politisk samarbejde - med henholdsvis seks og syv mandater i det 19 mand store byråd. Og i denne uge har Socialdemokratiet så ifølge Folkebladet skiftet spids, idet Kasper Damsgaard afløser Lisa Ward.

Hvad angår de personlige stemmer fik Engelhardt 1.455 foran Ward med 593, tidligere borgmester Søren Enemark (S) med 546, Flemming Ørhem (DF) og den nye S-spids Kasper Damsgaard med 338. Efter sommerferien overtager han gruppeformandsposten efter Ward. 

Damsgaard er således nyvalgt, mens partifællerne i Region Midtjylland ifølge Horsens Folkeblad som spids har genudpeget Anders Kühnau, der ved KV17 afløste mangeårige regions- og amtsrådsformand Bent Hansen som spids og siden regionsrådsformand. 

Ved KV17 fik S 15 mandater og V 13, og ser man på de personlige stemmer, fik Kühnau en overbevisende portion: 62.959 foran daværende V-spids Carsten Kissmeyer med 38.720 og den for tiden ombruste Ulrich Fredberg (V) med 9.604, Dorte West (V) med 9.309 og Jørgen Winther med 8.580.

Hvem der kommer øverst på V-listen er uafklaret, men Kissmeyer bliver det ikke. Senest har Winther ifølge Århus Stiftstidende foreslået Fredberg, der vil bruge sommeren på at overveje det.

Ingen tvivl om Kühnaus position, men i Nordfyns Kommune er der mere spænding. Her skal der findes en ny spids efter Kim Johansen, der efter topplaceringen ved KV13 og KV17 nu ønsker mere tid med familien. 

Tre kandidater til at blive hans afløser er i første omgang af en urafstemning blevet til to. Ifølge Fyens Stiftstidende fik Bernt Nikolajsen, der ikke er i byrådet i dag, 48 stemmer, byrådsmedlem Helle Waagner 44, mens Pia Longet måtte nøjes med 26, blev udskilt og straks efter meddelte sin afgang som gruppeformand. I samme omgang forlod Ann Berit Christensen posten som formand for partiforeningen og partiet som sådan - med en salut om intern splittelse og manipulation.

Næste runde med de to tilbageværende kandidater skal foregå i løbet af juni. Nordfyn har i dag V-borgmester i skikkelse af Morten Andersen, der sidder i sin tredje periode. 

I Silkeborg skal partiet vælge ny spids efter Søren Kristensen, som lokalt er blevet vraget både som gruppeformand og spids. Først på banen er Rune Kristensen, byrådsmedlem gennem 11 år, og nu er ifølge Midtjyllands Avis også byrådsmedlem Helle Gade interesseret. Ved KV17 fik Gade næstflest personlige stemmer internt på liste A, nemlig 1.391 efter Søren Kristensen med 4.885.

I SF er der genudpeget tre lokale spidser: I Middelfart fortsætter ifølge Fyens Amts Avis Mikkel Dragsmose-Hansen, der sidder i en enmandsgruppe, og i Fredericia er Marianne Thomsen ifølge Fredericia Dagblad igen spids. Hun har ad flere omgange siddet godt ti år i byrådet, men røg ved KV17 ud som SF's eneste byrådsmedlem. I Brøndby er formand for teknik og miljø Vagn Kjær-Hansen genvalgt som spids efter godt 14 år i kommunalbestyrelsen. Også han er i en enmandsgruppe. 

  

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

https://www.dknyt.dkartikel/udpegninger-af-s-spidser-en-nyvalgt-en-genvalgt-og-en-udskilt