DK Nyt
Tusindvis af kommunale kunstværker er gemt og glemt
Gamle malerier, litografier og plakater ligger gemt i arkiver, kælderrum og depoter rundt på landets rådhuse.
Foto: Per Folkver, Ritzau Scanpix

Tusindvis af kommunale kunstværker er gemt og glemt

Mange kommuner har overskydende kunst i arkiver og depoter uden planer om at udstille eller hænge det op igen.
22. JAN 2021 7.00

Kommunale kældre, arkiver og depoter er fyldt med tusindvis af gamle kunstværker, som bare står og samler støv. Det viser en rundspørge, Kommunen.dk har foretaget, hvor 38 kommuner har svaret.

Kommunerne gemmer på alt fra billige litografier og plakater til oliemalerier og statuer med en langt højere værdi. Men den præcise værdi er ofte ukendt, fordi kun få værker er vurderet, og den oprindelige indkøbspris er ukendt.

Meget af det overskydende kunst stammer fra kommunesammenlægningerne, og det er synd, at det nu samler støv, mener formand for Billedkunstnernes Forbund, Nis Rømer. Han foreslår, at man får en kunstner eller kurator til at kigge på den overskydende kunst og eventuelt se, om det kan bruges til en udstilling. 

- Det kunne være en spændende opgave. At gøre det levende igen. For når 500 litografier står dernede i kælderen stablet oven på hinanden, sætter de jo ikke nogens blod i kog. Men måske er det guld, måske ikke, siger Nis Rømer og fortsætter:

- Og så er det legitimt at skille sig af med det, hvis det er reproduktioner uden værdi eller noget, der har mistet sin aktualitet. Men man kommer sjældent udenom at have lidt stående på et lager, og det er der jo ikke noget galt i, siger Nis Rømer.

I Frederiksberg er man begyndt at ryde op i sit overskydende kunst, og snart skal auktionshusene Bruun Rasmussen og Laurtiz.com vurdere og sælge det, fortæller stadsarkivar Caspar Christiansen.

- Det er mest kontorkunst. Sådan noget som litografier og de klassiske ting, der hænger på væggene rundt omkring. I årenes løb er det efterhånden blevet en stor samling, siger Caspar Christiansen.

Læs hele historien her på Kommunen.dk.

https://www.dknyt.dkartikel/tusindvis-af-kommunale-kunstvaerker-er-gemt-og-glemt