DK Nyt
Tudse-redning og ny klit skal få byggeri i Fanø-fredning igennem
Lycium skal placeres tæt ved stranden og fremstå som "en dug i landskabet".
Foto: BIG

Tudse-redning og ny klit skal få byggeri i Fanø-fredning igennem

Fagfolk fra Cowi bistår nu Fanø Kommune og idémanden bag plan om naturcentret Lycium med at få dispensation til at bygge i forreste klitrække.

FANØ: En nøje indsamling af fredede strandtudser samt flytning af fredede klitter til et andet sted på øen skal muliggøre et spektakulært byggeri i forreste klitrække på Fanø. Et sted, man ellers godt kan glemme alt om at måtte bebygge.

I december 2018 var der i byrådet på Fanø forlods opbakning til en plan for det kontroversielle byggeri, der skal placeres i det fredede område ved stranden på vestsiden af Fanø: naturcentret Lycium tegnet af Bjarke Ingels Group og støttet af Fanø Kommune.

Nu har konsulentfirmaet Cowi uddybet, hvordan det overhovedet skulle kunne lade sig gøre at få planen til at glide ned hos de myndigheder, der skal passe på fredningen og Natura 2000-området.

I JydskeVestkysten beskrives nu, hvordan alle fredede strandtudser forsigtigt skal indsamles og flyttes fra byggepladsen, hvor et 30 centimeter højt paddehegn siden skal forhindre tudserne i at komme ind.

Erstatningsklitter

Idémanden bag Lycium, Steen Lassen, er også klar til fysisk at genskabe de klitter, der ødelægges ved byggeriet. Han og fonden bag tilbyder at betale for, at klitterne i det nødvendige omfang genskabes på en helt anden placering på Fanø. Hermed håber han, at tilladelserne til Lycium kan falde i hak.

Ifølge ham kommer det nye formidlingscenter til at koste omkring 70 mio. kr. Fanøs borgmester, Sofie Valbjørn (ALT), udtalte ved præsentationen, at projektet spiller sammen med kommunens visioner såvel som Fanøs natur:

- Vi ønsker en bæredygtig udvikling, hvor vi passer på vores ø. For at få det er det rigtig vigtigt, at gæsterne forstår, hvad Fanø er, og hvad Vadehavet er. Så passer de også meget bedre på det, siger hun.

Måske ministerbrev

Myndighedsbehandlingen er endnu ikke begyndt. Og politisk har SF som eneste parti i byrådet markeret sig imod, ligesom MF Karina Lorentzen (SF) har bedt miljøminister Lea Wermelin (S) sige nej til projektet.

I kommunens Erhvervs-, Natur- og Teknikudvalg var der på det seneste møde ikke enighed om ordlyden af et brev til miljøministeren, der skulle give en slags forhåndsgodkendelse til projektet. Sagen går nu videre til byrådet, og skulle det ende uden ministerbrev, må byggesagen gå sin sædvanlige gang. Esbjerg Kommune hjælper Fanø med de større byggesager.

  • Fanø Kommune, initiativtager Steen Lassen og arkitektgruppen Bjarke Ingels Group BIG, har præsenteret planerne.
  • Centret, der skal bære navnet Lycium, skal fungere som naturhistorisk indgang til Vadehavsområdet, der i 2014 blev optaget på Unescos Verdensarvsliste.
  • Lycium skal være 'usynligt' i landskabet og nærmest forme sig som en dug i klitterne, så det kan indgå naturligt i omgivelserne.

https://www.dknyt.dkartikel/tudse-redning-og-ny-klit-skal-faa-byggeri-i-fanoe-fredning-igennem