DK Nyt

Tobakståge på misbrugscenter er fortid

Misbrugscenter i Vejle dropper hidtidig dispensation for kommunalt rygeforbud - så nu bliver det lettere at trække vejret indendøre

VEJLE: Misbrugscentret i Sønderbrogade i Vejle har indtil videre haft en dispensation, som har givet brugerne lov til at ryge inden døre. Den dispensation bliver ikke længere brugt. Misbrugscentret har ligesom alle andre steder i Vejle Kommune besluttet ikke at tillade rygning indenfor, oplyser kommunen.

Tidligere blev man mødt af en tæt tobakståge, når man åbnede døren til misbrugscentret. Det var også dengang man holdt rygefri-pauser - altså perioder, hvor der ikke måtte ryges. Dette var for at tilgodese de få ikke-rygere og for at rense luften. Den tid er nu en saga blot. Nu må de mange rygere i stedet gå i gårdhaven, og der holdes rygepauser, når rygetrangen bliver for stor.

- Vi har først og fremmest valgt at indføre rygeforbud, fordi vi tænker på vores medarbejdere og arbejdsmiljøet. Cirka 90 pct.  af de mennesker, som kommer her, er rygere, så indeklimaet var ofte meget dårligt. Det var simpelthen svært at trække vejret, siger Helle Holst, afdelingsleder i misbrugscentret, som heldigvis oplever, at der er blevet tager godt imod de nye retningslinjer.

Rygning i gårdhaven
- Brugerne blev informeret på forkant, og vi har haft nogle gode dialogmøder. Mange af dem har også givet udtryk for, at det er vigtigt, at centrets medarbejdere trives, siger Helle Holst.

Brugerne er dog heller ikke henvist til gaden, når der skal ryges. Der er blevet etableret et afskærmet gårdhavemiljø med varmelamper, så det er muligt at sidde uforstyrret og evt. få en samtale med en behandler fra centret:

- Ofte har vi den bedste dialog med vores brugere, når de er afslappede - og det er for mange, når de har en cigaret i hånden. Hvor vi tidligere måske sad i cafeen og fik en god snak, tager vi nu overfrakken på og mødes med brugerne udenfor i gårdhaven, siger Helle Holst.

Ændring af vaner
Umiddelbart skulle man synes, at rygning er en bagatel sammenlignet med de øvrige misbrugsproblemer, stedets brugere har. Og det er det også, bekræfter Helle Holst, men samtidig siger hun, at mange, som forsøger at komme ud af et alkohol- eller narkotikamisbrug, også gerne vil trappe ned på cigaretterne eller blive røgfrie. Derfor gælder det om at udnytte motivationen og gribe de anledninger, der opstår.

Helle Holst fortæller også, at der er gode erfaringer med, at mennesker med misbrugsproblemer, som kvitter cigaretter samtidig med, at de forsøger at komme ud af et alkohol- eller narkotikamisbrug, har større chancer for at forblive stoffrie. Det gælder om at ændre folks vaner.

ka

Foto: http://www.flickr.com/photos/deathtiny42/with/4761768988/

 

https://www.dknyt.dkartikel/tobakstaage-paa-misbrugscenter-er-fortid