To ud af tre hospitaler bruger ikke musik i patientbehandlingen

Region Sjællands hospitaler har ingen strukturerede musiktiltag som et patientkor eller en musikterapeut. På andre hospitaler er der tale om ustrukturerede tiltag.
27. FEB 2019 13.16

Kun en tredjedel af landets hospitaler bruger musik som en struktureret del af patientbehandlingen. Musik har ellers mange lindrende effekter, og hospitalerne vil gerne bruge musik i behandlingen, men de mangler hjælp og viden.

Det skriver Politiken på baggrund af en rapport, som er udarbejdet i samarbejde mellem komponisternes danske interesseorganisation, DJBFA, og Nordjysk Center for Kultur og Sundhed (NOCKS) ved Aalborg Universitet.

I undersøgelsen, der er den hidtil største af sin art i Danmark, svarer 315 ledende sygeplejersker fra 24 hospitaler fordelt på landets fem regioner samt alle danske hospicer på, hvordan de bruger musik på deres respektive institutioner.

Mens 95 pct. af hospicerne bruger musik, er tallet 75 pct. blandt hospitalsafdelingerne. I de fleste tilfælde er der tale om ustrukturerede tiltag, såsom at patienterne kan lytte til musik på deres eget udstyr. Kun cirka en tredjedel af hospitalerne har ifølge rapporten en fokuseret indsats med musik. For eksempel et patientkor, en musikterapeut eller livemusik. 

Region Sjælland klarer sig dårligst i undersøgelsen, hvor 36 pct. af regionens hospitaler ikke har nogen musiktiltag.

Lektor på Syddansk Musikkonservatorium Margrethe Langer Bro har på nært hold studeret, hvilken effekt musik kan have på patienter under en hospitalsbehandling. Alle 143 patienter, der var med i forsøget i forbindelse med ph.d.-afhandlingen, oplevede en angstreduktion i forbindelse med deres behandling i forhold til kontrolgruppen.

eo

https://www.dknyt.dkartikel/to-ud-af-tre-hospitaler-bruger-ikke-musik-i-patientbehandlingen