DK Nyt

To nye anlæg skal forlænge levetiden for skrottede hårde hvidevarer

Hårde hvidevarer, der bliver afleveret på genbrugspladserne, vil i cirka hvert tiende tilfælde kunne genbruges med ganske få reparationer.
23. AUG 2021 14.30

I 2022 skal to nye sorteringsanlæg - dels i Østdanmark dels i Vestdanmark - stå klar til at udsortere hårde hvidevarer, som med få reparationer kan sikres til direkte genbrug. 

Det oplyser sammenslutningen Elretur, der repræsenterer virksomheder og brancheorganisationer på elektronikområdet, som netop har sat sig for at forlænge levetiden på elektroniske apparater og maskiner, der indleveres på genbrugsstationer og godt vil kunne leve videre.

Elreturs strategi for Forberedelse til Genbrug går på at syvdoble genbruget af hårde hvidevarer og dermed understøtte den nationale ambition om en styrket cirkulær økonomi.

I dag indsamles der mere end 24.500 stk. hårde hvidevarer til skrot. Heraf bliver ca. 430 ton genbrugt med få reparationer – eller blot et gennemsyn. Og her forventer Elretur ifølge direktør Morten  Harboe-Jepsen at syvdoble genbruget til ca. 3.500 ton ved hjælp af de nye anlæg.

Garantien overtages

Elretur har erfaringer med at udtage genbrugsegnede produkter fra det indleverede elektriske og elektroniske affald på blandt andet genbrugspladser for derefter at lade reparatører reparere og afsætte dem på det danske – eller EU’s indre –marked.

Fremadrettet skal det foregå på de to nye anlæg, hvor man blandt andet kan stille minimumskrav til gensolgte produkter i form af kvalitet, reparation, garanti og  sporbarhed. Reparatøren, der får sine produkter herfra, skal så overtage garantiforpligtigelserne. Forbrugerne vil opleve adgang til et ordnet og kontrolleret genbrugsmarked som et alternativ til det nuværende genbrugsmarked.

Bag anlæggene står Elretur sammen med Stena Recycling og H.J. Hansen Recycling.

Som tommelfingerregel giver det i snit en CO2-besparelse på 70 pct., når man undgår at købe et nyt produkt ved at genbruge et eksisterende produkt.

https://www.dknyt.dkartikel/to-nye-anlaeg-skal-forlaenge-levetiden-for-skrottede-haarde-hvidevarer