DK Nyt
Tilflytter-kommuner oplever akut pladsmangel i daginstitutioner
Særligt kommuner omkring København og Aarhus ser voksende tilflytning af børnefamilier. Men de seneste år er familierne også begyndt at flytte længere væk fra de store kommuner.
Foto: Datawrapper og Mads Jensen, Ritzau Scanpix

Børnefamilier stormer ud af storbyer:
Tilflytter-kommuner oplever akut pladsmangel i daginstitutioner

Flere og flere familier med småbørn forlader Aarhus og København, og sidste år skete der et pludseligt boom. Det skaber pladsmangel i daginstituionerne i de kommuner, familierne flytter til.
1. JUL 2021 12.45

Flere familier med småbørn dropper storbytilværelsen og vender snuden mod andre kommuner, hvor pladsen er bedre og huspriserne lavere. Det skriver Kommunen.dk.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at børn i 0-4 års alderen og voksne i alderen 25-35 år i stigende grad flytter fra kommuner som København, Aarhus og Frederiksberg.

Tendensen har været stigende gennem flere år, og sidste år skete der et kraftigt hop i antallet af flytninger som følge af coronakrisen.

- De forældre og unge, der flytter ud, er typisk sidst i 20’erne eller først i 30’erne. De siver stille og roligt ud i forstæderne eller længere væk, når de vil slå sig ned, siger Hans Thor Andersen, der er forskningschef ved Institut for Byggeri, By og Miljø på Aalborg Universitet.

Børnefamilierne flytter i høj grad til kommuner, der ligger som nabo til storbyerne. Det skaber pladsmangel i daginstitutionerne flere steder, hvor kommunerne er blevet overrumplet over antallet af nye børnefamilier.

Børn i festtelt

Særligt Skanderborg har været presset de seneste år i byer som Galten og Skovby, hvor forældre har været nødsaget til at køre op til 20 km. for at aflevere deres barn i vuggestue. For at forhindre sådanne situationer, har Skanderborg Kommune sat gang i en række nødløsninger, der blandt andet inkluderer, at en række børnehavebørn skal gå i børnehave i et telt over sommeren for at gøre plads til vuggestuebørn indenfor. Imens vil man bygge en række nye institutioner, men en af dem er blevet forsinket på grund af en udbudsfejl.

De mange lappeløsninger og den lokale pladsmangel skaber stor utildfreds blandt borgerne. En af de bekymrede forældre i Galten fortæller til Kommunen.dk: 

- Vi har lige fået mormor og morfar til at flytte til byen, så de er tættere på os. Så vi er begyndt at blive rigtig godt etablerede. Men vi har faktisk snakket om at sætte vores hus til salg. For vi vil ikke finde os i at blive behandlet på den her måde, siger Ditte Nielsen Galdsgaard.

Skanderborg Kommune er opmærsom på problemerne, men indrømmer, at antallet af børn de seneste år er kommet bag på dem.

- Det er ikke, fordi vi ikke har vidst, at der flyttede børnefamilier til, for selvfølgelig har vi det. Men familierne har været mere børnerige, end vi forventede, og det hele gik hurtigere, end vi forventede, siger Trine Frengler (S), formand for undervisnings- og familieudvalget.

En række andre kommuner har lignende problemer, og de vil kun tage til i de kommende år, der er gang i et landsdækkende babyboom.

Læs hele historien her på Kommunen.dk

https://www.dknyt.dkartikel/tilflytter-kommuner-oplever-akut-pladsmangel-i-daginstitutioner