DK Nyt
Syv kommuner får fuldstændig frihed på et udvalgt velfærdsområde
Vi behøver ikke lovgive om alt mellem himmel og jord, sagde Mette Frederiksen.
Foto: Liselotte Sabroe, Ritzau Scanpix

Syv kommuner får "fuldstændig frihed" på et udvalgt velfærdsområde

Statsminister Mette Frederiksen (S) vil eksperimentere med deregulering.

Regeringen vil give syv danske kommuner fuldstændig frihed på et udvalgt velfærdsområde. Det stillede statsminister Mette Frederiksen  (S) i udsigt i sin åbningstale til Folketinget i dag og nævnte som eksempel Helsingør, som de næste tre år vil få fuldstændig frihed på daginstitutionsområdet.

- Sammen med forældre og det pædagogiske personale får Helsingør lov til at skabe Danmarks bedste dagpleje, vuggestuer og børnehaver. Vi fjerner så meget statslig regulering og lovgivning som muligt. I stedet lader vi mennesker tage ansvaret selv. Vi lever i år 2020. Vi er en af verdens bedst uddannede befolkninger. Vi behøver ikke lovgive om alt mellem himmel og jord, sagde Mette Frederiksen.

Udover Helsingør har regeringen indgået lignende aftaler med borgmestrene i Esbjerg, Viborg, Holbæk, Middelfart, Rebild og Langeland kommuner, der hver har kunnet vælge mellem tre områder: Folkeskolen, dagtilbud og ældreområdet. Eksempelvis vil Esbjerg og Holbæk "sætte folkeskolen fri", sagde Mette Frederiksen.

Hun bad i samme ombæring om Folketingets støtte til den lovgivning, der skal gøre det muligt, på samme måde som byrådene i de udvalgte kommuner skal "sætte den enkelte dagpleje, børnehave, skole, hjemmeplejeenhed eller det enkelte plejehjem fri fra kommunale regler og krav om dokumentation".

 

https://www.dknyt.dkartikel/syv-kommuner-faar-fuldstaendig-frihed-paa-et-udvalgt-velfaerdsomraade