DK Nyt
Supereuropæer med kometkarriere er nu radikal leder
Sofie Carsten Nielsen fortalte efter det seks en halv timer lange møde, at hun havde vundet en kampafstemning mod Martin Lidegaard om formandsposten.
Foto: Martin Sylvest, Ritzau Scanpix

Supereuropæer med kometkarriere er nu radikal leder

Sofie Carsten Nielsen vandt kampafstemning mod Martin Lidegaard på kaotisk gruppemøde. Hun kendte sandheden om hånden på låret.
8. OKT 2020 6.28

Da Radikale Venstres politiske leder Morten Østergaard onsdag aften trak sig, valgte folketingsgruppen samtidig at gøre Sofie Carsten Nielsen til ny politisk leder.

Dermed toppede hun en rejse, der startede, da hun i 2008 blev valgt til partiets spidskandidat til det forestående EU-Parlamentsvalg.

Det var ikke tilfældigt, at EU blev vejen ind til toppen af dansk politik for Sofie Carsten Nielsen.

Sofie Carsten Nielsen har gået på samme eliteuniversitet i Belgien som tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt. Og ikke ulig den tidligere statsminister gjorde Sofie Carsten Nielsen lynkarriere, da hun rettede fokus mod Folketinget.

For selv om hun ikke blev til EU-Parlamentet i 2009, kunne hun i stedet stille op til Folketingsvalget i 2011, hvor hun blev valgt ind.

Her fik hun hurtigt opbygget et cv, der ville gøre mange mere erfarne Christiansborg-kolleger misundelige.

Gruppeformand efter Jelved

Som 37-årig - og efter kun 14 måneder i Folketinget - blev hun gruppeformand for De Radikale. En post, hun overtog efter Marianne Jelved.

Dermed var det Sofie Carsten Nielsen, der fik opgaven med at sørge for ro i gruppen og opbakning til den daværende regerings politik.

Samtidig overtog hun posten som formand for finansudvalget efter Kristian Thulesen Dahl (DF) og den vigtige post som sit partis finansordfører. Dermed var hun hurtigt et muligt ministeremne i De Radikales folketingsgruppe.

Buddet kom, da SF trådte ud af regeringen, og ministerkabalen skulle lægges på ny.

På den baggrund overtog Sofie Carsten Nielsen i februar 2014 posten som uddannelsesminister efter den samme politiske leder, som hun onsdag aften erstattede: Morten Østergaard.

Efter valgnederlaget til SR-regeringen i 2015 blev Sofie Carsten Nielsen toer i hierarkiet hos De Radikale.

Kampvalg

Derfor var det ingen overraskelse, at hun onsdag aften - under ti år efter, hun kom i Folketinget fik opgaven som politisk leder for Radikale Venstres folketingsgruppe.

Med en uvidende dansk presse stående uden for Den Sorte Diamant vandt Sofie Carsten Nielsen et kampvalg om posten.

Ifølge flere medier fortalte Morten Østergaard ikke på mødet om sin egen rolle i sagen. Først, da Lotte Rod protesterede mod hans udsagn om, at han ikke var inhabil i sagen, fik gruppen hele sandheden, og det stod klart, at formanden måtte gå af. 

Med stemmerne 12-4 slog Sofie Carsten Nielsen den tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard. Her stod hun for at fortsætte Morten Østergaards kritiske linje over for regeringen, mens Martin Lidegaard ville have en mere "dialogsøgende" og "midtsøgende" kurs.

Samtidig er han uenig i den nuværende ledelses håndtering af en beretning fra partifællen Lotte Rod, der blandt andet oplyste, at Morten Østergaard havde taget hende på låret.

Sofie Carsten Nielsen oplyste efter valget til politisk leder, at hun var bekendt med, at det var Morten Østergaard, der havde taget Lotte Rod på låret.

 

Kære alle Det har været en svær dag for Radikale Venstre. Jeg stilllede på opfordring op til posten som politisk leder...

Slået op af Martin LidegaardOnsdag den 7. oktober 2020

 

Morten Østergaard meddelte ved 18-tiden onsdag, at han for små ti år siden krænkede partifællen Lotte Rod ved at lægge en hånd på hendes lår.

Han har undskyldt for episoden og har fået tilgivelse fra Lotte Rod, men hans håndtering af sagen endte med at fælde ham.

De Radikale har i den seneste tid tordnet mod sexisme. Blandt andet da partiets ligestillingsordfører, Samira Nawa, sagde, at Jeppe Kofod (S) ikke burde være blevet udnævnt til udenrigsminister sidste år.

Det skyldes hans sag fra 2008, hvor han som dengang 34-årig havde sex med en dengang 15-årig pige ved et arrangement i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU).

Vidste, det var Østergaard

Sofie Carsten Nielsen fortæller, at hun godt vidste, at det var Morten Østergaard, der havde taget Lotte Rod på låret for snart ti år siden.

- Lotte kom til mig i fortrolighed. Vi havde og fortsætter med at have samtaler. Som politisk leder kan man fortsat komme til mig i fortrolighed i de her sager. Denne her debat er ikke slut med Morten Østergaard, siger Sofie Carsten Nielsen.

Hun har som politisk ordfører og næstformand haft et tæt samarbejde med Morten Østergaard.

- Det har været en rigtig svær og ulykkelig dag i dag for os. Derfor er jeg også berørt af det. Jeg har haft et rigtig langt og tæt samarbejde med Morten Østergaard, siger hun.

Sofie Carsten Nielsen siger, at Morten Østergaard har en fremtid i partiet.

- Ja, det har han, lyder det.

 

Dagen i dag er en svær og ulykkelig dag for Radikale Venstre. Vi har sagt farvel til Morten Østergaard som politisk...

Slået op af Sofie Carsten NielsenOnsdag den 7. oktober 2020

Morten Østergaards afgang var den rigtige beslutning, mener hans vælgerforeningsformand i Aarhus.

- Som han selv siger, har han håndteret sagen forkert og mistet gruppens tillid, så det er det helt rigtige at gøre, siger Klaus Bach Trads, formand for Aarhus Radikale Vælgerforening, til TV2 Østjylland

Derimod begræder det mangeårige byrådsmedlem i Herning, tidligere folketingsmedlem Johs. Poulsen, at sagen koster Morten Østergaard.

- Det er jo godt, at der er en kultur, der bliver kigget på, men jeg synes, det er sørgeligt, at den her sexisme-debat er kommet så langt ud. Jeg tror, der er nogle, der kommer til at få tømmermænd efter det her, siger Johs. Poulsen til TV Midtvest.

Ritzau/ak

https://www.dknyt.dkartikel/supereuropaeer-med-kometkarriere-er-nu-radikal-leder