DK Nyt

Sundhedsstyrelsen dropper centraliseringsplaner

Sundhedsstyrelsen genoptager arbejdet på børnekræftområdet og flytter fokus fra centralisering, til hvordan kvaliteten sikres på de fire eksisterende.
17. FEB 2021 14.55

Efter massive lokale protester genoptager Sundhedsstyrelsen nu arbejdet med organisering af børnekræftområdet. Det oplyser styrelsen. 

Det er kommisoriet bag styrelsens anbefalinger, der nu får revideret sine arbejdsopgaver. I det genoptagne arbejde vil styrelsen flytte fokus fra centralisering, til hvordan "kvalitet og samarbejde i børnekræftbehandlingen kan styrkes indenfor den eksisterende organisering med fire centre for børnekræft i Danmark".

Det tolkes fra flere sider, som at centraliseringsplanerne reelt droppes. Det siger blandt andre Midtjyllands regionsrådsformand Anders Kühnau (S) til TV2 Østjylland.

- Det er helt klart et kommissorium, der fjerner centraliseringstanken. Det er virkelig en sejr for os, der har arbejdet på det her i så lang tid, siger han til tv-kanalen.

Sundhedsstyrelsens direktør udtaler i den korte udmelding:

- Udviklingen inden for børnekræftbehandling går hurtigt, blandt andet udvikles der løbende nye metoder til diagnostik og ny medicin, som er tilpasset den enkelte patient. Vi har fokus på at sikre, at behandlingen af børn med kræft i Danmark fortsat er blandt de bedste i verden, når vi ser 10 – 15 år frem i tiden, siger Søren Brostrøm.

Deadline i april

Styrelsen sætter desuden en foreløbig deadline for sig selv i løbet af april. Hidtil har styrelsen ikke villet udtale sig om det ikke-færdige arbejde, men modstand fra særligt Fyn og Jylland får altså opgavens ordlyd til at ændre sig.

Sidste år kom det frem, at en af styrelsens løsningsmodeller var at samle børneonkologien på Rigshopspitalet i stedet for de nuværende fire steder, der også tæller Odense, Aalborg og Aarhus universitetshospitaler. 

Siden blev sundhedsminister Magnus Heunicke (S) kaldt i samråd og kunne her redegøre for tre mulige modeller. To af dem ville samle området, mens ét ville beholde status quo.

- Sundhedsstyrelsen har understreget over for mig til dette samråd, at Sundhedsstyrelsen ikke har planer om en centralisering, hvor al behandling og al diagnostik skal foregå ét sted i Danmark, sagde ministeren under samrådet i januar.

Og det tyder altså nu på, at det bliver status quo. Det vil spare mange familier for de mange ture, som et kemoforløb kan vare. 

https://www.dknyt.dkartikel/sundhedsstyrelsen-dropper-centraliseringsplaner