Sundhedsreform vil styrke patientrettigheder
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) besøgte i går Slagelse Sygehus
Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix

Sundhedsreform vil styrke patientrettigheder

Sygehuset skal finde ledig plads på et andet hospital, hvis udredning ikke kan ske inden 30 dage. Samtidig skal førstegangsfødende have ret til 48 timers indlæggelse.
15. JAN 2019 6.00

Flere drypvise præsentationer af regeringens kommende sundhedsudspil viser nu, at det skal være en pligt for sygehusene at sende patienter videre i systemet, hvis de ikke kan blive behandlet på eget sygehus inden for behandlingsgarantien på 30 dage. Samtidig skal førstegangsfødende have ret til at være indlagt i 48 timer efter fødslen.

- Det handler om at få brugt den samlede kapacitet, så vi ikke holder på patienterne. Hvis der er et sted, hvor der er så meget pres, at man ikke kan behandle til tiden, så er det bedst for patienten, bedst for samfundsøkonomien, bedst for os alle sammen, hvis vi hjælper patienten og holder patienten i hånden hen til der, hvor der er plads til at få lavet den operation, man har brug for, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

I dag har man som patient ret til at bruge det udvidede frie sygehusvalg, hvis udsigten er, at man kommer til at vente længere end 30 dage på at blive behandlet på et sygehus. Statsministeren afviser dog præmissen om, at det kommer til at betyde en forøget administrativ byrde for sygehusene.

Også flere rettigheder til førstegangsfødende
En del af sundhedsudspillet er også, at førstegangsfødende skal have ret til at være indlagt i 48 timer på hospital eller patienthotel, skriver Politiken.

- Med en særlig patientrettighed vil vi sikre en god og tryg start på livet for nye familier. Alle dem, der har behovet, skal have god tid til at få styr på amning, pleje og omsorg af barnet, inden de tager hjem, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) til Politiken.

Tiltaget kommer efter, at løbende krav om effektiviseringer og besparelser på landets fødeafdelinger har givet genlyd i medier og i den offentlige debat. Før jul måtte Rigshospitalet eksempelvis lukke sin barselsgang på patienthotellet og i stedet sende førstegangsfødende hjem fire til seks timer efter fødslen.

Allerede i 2016 sagde chefen for Rigshospitalets fødeafdeling Morten Hedegaard sit job op, fordi besparelser havde gjort, at han ikke følte, han kunne stå inde for kvaliteten.

- Betingelserne, vi arbejder under – og som de fødende udsættes for – bliver ringere og ringere. Det er for mig blevet en større og større belastning. Jeg sover dårligt og har gjort det i alt for lang tid, skrev han dengang i et brev til de ansatte.

Ritzau / eo

https://www.dknyt.dkartikel/sundhedsreform-vil-styrke-patientrettigheder