Støjberg: Nyopdukket mail fra direktør om asylpar ændrer intet

Inger Støjberg afviser, at en mail fra Udlændingestyrelsen, som Ombudsmanden aldrig fik, skulle have betydning for sag om adskillelse af asylpar.

En e-mail fra daværende direktør i Udlændingestyrelsen Henrik Grunnet om et møde i Udlændinge- og Integrationsministeriet ændrer intet ved sagen om den ulovlige ordre fra minister Inger Støjberg (V) om at adskille asylpar, hvoraf mindst den ene var mindreårig.

Det slår ministeren fast fredag morgen på et samråd i Udlændinge- og Integrationsudvalget, som var indkaldt til af flere oppositionspartier.

- Jeg mener ikke, at e-mailen lægger noget til eller trækker noget fra det grundlag, som Ombudsmanden har taget stilling til. Jeg har aldrig nogensinde bedt om, at man skulle lade hånt om konventionerne, sagde Støjberg på samrådet.

Omdrejningspunktet for samrådet er en e-mail fra den daværende direktør for Udlændingestyrelsen, Henrik Grunnet.

Han skriver efter et møde i ministeriet i februar 2016, som handlede om at skille asylpar ad, hvis mindst en af parterne var under 18 år, følgende: 'Mødet, jeg var til i ministeriet, efterlod ingen tvivl om hendes indstilling til sagen - uanset Børnekonventionen, når parrene har et fælles barn'.

Mailen kom først til offentlighedens kendskab i februar i år. Blandt andre Johanne Schmidt-Nielsen (EL) og Sofie Carsten Nielsen (R) mener, at den understreger deres mistanke om, at Støjberg forsøgte at gennemtvinge en tvangsadskillelse af parrene uden at respektere deres krav på en partshøring først.

'Mailen var intern'
Støjberg understregede på samrådet, at mailen er en del af en intern korrespondance i Udlændingestyrelsen om pressehåndteringen af den instruks, der omhandlede adskillelsen af asylparrene. Og hun henviser til den forklaring, som styrelsen selv har givet til Folketingets Ombudsmand om sagen.

- Her lægger styrelsen vægt på, at mailen hverken udgør et mødereferat eller er et udtryk for styrelsens juridiske overvejelser, siger ministeren.

Hun afviser også, at nogen i Udlændinge- og Integrationsministeriet har forsøgt at skjule mailudvekslingen, selvom den ikke blev udleveret til Ombudsmanden i første omgang.

- Departementet har ikke modtaget eller set disse e-mails. Det var Udlændingestyrelsen, der i 2017 gjorde overvejelser om, hvorvidt mailen skulle sendes til Ombudsmanden. Jeg har ikke før i begyndelsen af februar været bekendt med indholdet af den omtalte mail, siger hun.

'Støjberg taler sort'
I februar bragte dagbladet Information en hidtil hemmeligholdt mail. Den viser, at direktør Henrik Grunnet forlod mødet med en klar fornemmelse af, at Støjberg ville tvangsadskille parrene uanset ordlyden i de internationale konventioner.

- Vi har endnu en gang fået en masse ikke-svar og sort snak fra Inger Støjberg i en meget alvorlig sag, siger Johanne Schmidt-Nielsen efter samrådet.

- Jeg synes, at mailen tydeliggør, at der er alt at komme efter, så det er temmelig magtarrogant, at ministeren sidder og bekræfter, at der ikke er noget problem i, at ombudsmanden ikke har fået de mails, siger Sofie Carsten Nielsen efter samrådet.

Erstatning til asylpar
Netop i dag fredag har Københavns Byret afgjort, at et syrisk asylpar skal have en godtgørelse på grund af den ulovlige ordre om adskillelse. Parret blev tvunget fra hinanden i 2016. Hun var 17 år, og han var 26 år.

I dommen fastslår byretten, at afgørelsen fra Udlændingestyrelsen var ugyldig. Derfor efterkommer retten deres ønske om en godtgørelse, så de får 20.000 kr.

De havde bedt om 50.000 kr., men resultatet er altså noget lavere, nemlig 10.000 kr. til hver.

Ritzau

https://www.dknyt.dkartikel/stjberg-nyopdukket-mail-fra-direktr-om-asylpar-aendrer-intet