Foto: Kasper Løftgaard, Ritzau Scanpix

Stigende børnetal kan presse kommunerne

Et stigende antal børn vil presse kommunerne økonomisk og kræver indsats på både daginstitutions- og skoleområdet, viser ny analyse. Mange er godt i gang.
5. FEB 2019 7.00

Frem mod 2025 forventes antallet af 0-5-årige at stige med over 52.000 børn til 414.184. Det viser en ny Momentum-analyse, og det betyder, at antallet af børn vil stige med mere end ti pct. i 63 pct. af alle kommuner. 

Det kan betyde et stigende pres på kommunernes økonomi, som i forvejen er presset af det stigende antal ældre. Et stigende børnetal er ifølge KL-formand Jacob Bundsgaard (S) glædeligt, men stiller også krav til kommunernes løsninger på de udfordringer, det medfører. 

- Det er godt, at der fødes flere børn, men hvis vi skal tage os ordentligt af både børn og ældre, så trækker det på den kommunale økonomi, siger han til Momentum og uddyber, at det vil koste næsten hele det finanspolitiske råderum frem til 2025 at have det samme beløb pr. borger som i dag. 

Mange er godt i gang
Dog understreger formanden også, at kommunerne allerede er i gang med at tage deres forholdsregler og gør, hvad de kan. Det gør Greve Kommune også, hvor man kan se frem til den tredjestørste stigning med 23,6 pct. frem mod 2025.

- Vi får brug for større kapacitet, samtidig med at en del af vores institutioner og skoler har brug for at blive løftet, siger Greves borgmester Pernille Beckmann (V) til Momentum.

Derfor er kommunen blandt andet i gang med at udbygge to daginstitutioner, og det kan blive nødvendigt at kigge på skoleområdet også, fortæller borgmesteren.

Gode konjunkturer og store årgange er nogle af årsagerne til, at vi i fremtiden kan se et stigende antal børn, og Momentum-analysen viser også, at fremskrivningen er afhængig af flyttemønstre, 'men at meget skal forandre sig, for at billedet ændrer sig markant frem mod 2025'. 

Således er det hovedsageligt de store byer og deres omegnskommuner, der kan se frem til de største stigninger.

ibs

Læs hele historien i Momentum.

https://www.dknyt.dkartikel/stigende-brnetal-kan-presse-kommunerne