Foto: Jens Astrup, Ritzau Scanpix

Specialenhed skal kontrollere ledige bandemedlemmer

København strammer grebet om bandemedlemmer på offentlig ydelse med øget kontrol af aktiveringstimer og samtaler.
5. MAR 2019 9.30

KØBENHAVN: En ny specialenhed i Københavns Kommune skal fra den 1. april øge presset på ledige med banderelationer på kontanthjælp. Det oplyser kommunen, hvor beskæftigelses- og integrationsforvaltningen opretter enheden.

Enheden skal blandt andet sanktionere, hvis de ledige ikke møder op til aftaler og sikre, at de i højere grad aktiveres. I praksis får konsulenterne færre sager end normalt, så de har bedre tid til at holde samtaler og følge op på aktiveringen. 

Eksempelvis består aktiveringen af vejlednings- og opkvalificeringsforløb og at blive sendt ud i virksomhedspraktik til gengæld for kontanthjælpen. Specialenheden skal også holde skarpt øje med, hvor mange aktiveringstimer de ledige har, og hvor mange samtaler de deltager i, samt hvor mange borgere der får frataget eller reduceret ydelsen, fordi de ikke lever op til forpligtelserne. 

- Vi skal simpelthen sætte tommelskruerne mere på: Flere ledige med banderelationer skal aktiveres i så mange timer som muligt. Derfor samler vi kræfterne i en ny specialenhed, der udelukkende skal fokusere på borgere med banderelationer. Vi er forpligtet til at yde kontanthjælp, men specialenheden er vejen til at skærpe vores i forvejen hårde linje maksimalt, så vi ikke føler os til grin for vores egne penge, siger beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V).

Styrket bandeindsats
Københavns Kommune har siden sidste år haft en styrket indsats over for ledige med banderelationer, og ifølge kommunen er der godt 150 borgere med banderelation på kontanthjælp.

Det er ikke kun den ovennævnte aktivering, der sættes ind med. Specialenheden skal også i højere grad tilbyde et alternativ til bandekriminaliteten i form af uddannelse eller job.

Det skal ske ved, at målgruppen tilbydes en samtale med en jobkonsulent, inden de løslades fra fængslerne, så de kan få en job- eller uddannelsesplan, mens de stadig sidder i fængsel. 

ibs

Fakta:

  • Specialenheden etableres den 1. april i Jobcenter København i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen.
  • Enheden skal sikre en ensartet og systematisk indsats, der bygger på en samlet og koordineret viden om borgere med banderelationer.
  • Enheden kommer til at bestå af fire konsulenter og ledes af en afdelingschef.
  • Aktiveringen består blandt andet af vejlednings- og opkvalificeringsforløb samt at blive sendt i virksomhedspraktik som for eksempel rengøringsassistent eller chaufførmedhjælper. Aktiveringen varetages af eksterne leverandører.

Kilde: Københavns Kommune

https://www.dknyt.dkartikel/specialenhed-skal-kontrollere-ledige-bandemedlemmer