DK Nyt
Sorø vinder principiel sag om gadelys til 17 mio. kr.
Foto: Johnny Madsen, Ritzau Scanpix

Sorø vinder principiel sag om gadelys til 17 mio. kr.

Sorø Kommune har vundet en principiel sag om tilbagekøb af kommunens egen gadebelysning. Sagen kan få stor betydning for andre kommuner med lignende aftaler.
20. DEC 2019 9.50

SORØ: Retten i Næstved har afgjort en købsstrid mellem Sorø Kommune og energiselskabet Seas-Nve til fordel for kommunen. Dermed skal Sorø betale 16,7 mio. kr. mindre, end hvad energiselskabet havde krævet.

I 2018 var de to parter ellers blevet enige om en købspris på 51 mio. kr. af kommuens udelysanlæg. Striden har ligget i, hvorvidt kommunen løbende har betalt af på købsprisen, da Seas-Nve indgik aftaler med daværende Dianalund, Sorø og Stenlille kommuner i henholdsvis 1993, 1998 og 2001 - og senere i den samlede Sorø Kommune i 2009. Kommunen havde netop en aftale med energiselskabet om løbende at betale vederlag.

Senere opsagde Seas-Nve aftalen i 2015, hvorefter en ny aftale blev vedtaget i 2016, men som Sorø opsagde i 2018. Med den nye aftale blev ansvaret for udelysanlægget overdraget til Sorø Kommune.

Striden bestod nu i, hvorvidt Sorø Kommune skulle betale fuld pris på 51. mio. kr., eller om kommunen løbende havde så at sige afdraget på værdien, og derfor kun skulle betale 34,3 mio. kr. ved overdragelsen. 

Her fandt Retten i Næstved, at Sorø Kommune løbende gennem sin abonnementsaftale havde betalt af på den samlede pris, og retten fastholdt derfor købsprisen på 34,3 mio. kr. Dermed sparer - og vinder - Sorø Kommune 16,7 mio. kr. 

Sagen kan få betydning for en række andre kommuner, som har lignende aftaler med forpagtere af eksempelvis udelys. I 1990'erne valgte en række af landets kommuner at frasælge netop deres ude- lysanlæg. Generelt set var dette drevet af mulig økonomisk gevinst og ønske om at opnå budgetsikkerhed ved at have faste betalinger for området. 

Ifølge Sjællandske vil Seas-Nve nærlæse dommen og overveje, hvorvidt dommen skal ankes.  

 

https://www.dknyt.dkartikel/soroe-vinder-principiel-sag-om-gadelys-til-17-mio-kr