DK Nyt
Sognerådspolitikere er populære
Valgplakat til folkeafstemningen i Mariager i forbindelse med kommunalreformen i 2007. Den vejledende afstemning havde to valgmuligheder: enten en storkommune med Randers og Region Midtjylland, eller en Fjordkommune med Arden, Hadsund og Hobro kommuner og samtidig Region Nordjylland. Det endte som bekendt med Mariagerfjord.
Foto: Henning Bagger, Ritzau Scanpix

KV21:
Sognerådspolitikere er populære

Vælgerne ønsker lokale politikere, der kæmper for den del af kommunen, som de kommer fra. Det viser forskning, som du høre om podcasten Vi nørder valg.
8. MAJ 2021 9.00

PODCAST: Sognerådspolitiker har været - og er det måske stadig visse steder - et skældsord. Men vælgerne ønsker politikere, der kæmper for deres lokalområde.

Det viser forskning, som professor Ulrik Kjær, Syddansk Universitet fortæller om i den nye udgave af podcasten Vi nørder valg om kommunalvalget.

- Vi har spurgt vælgerne, hvad de ønsker: Lige aldersrepræsentation, lige fordeling af mænd og kvinder eller lige geografisk fordeling af kommunalbestyrelsesmedlemmerne, og fem pct. svarer, at aldersfordeling er vigtigst, ti pct. siger kønsbalancen, mens hele 30 pct. prioriterer, at hele kommunen er repræsenteret, siger Ulrik Kjær.

Ved valget i 2017 spurgte forskerne også vælgerne om årsagen til, at de stemte personligt på en kandidat, og her svarede 30 pct., at de stemte personligt ud fra, hvor kandidaten kommer fra i kommunen. Hør meget mere om geografi som en politisk skillelinje i podcasten fra Kommunen.dk.

https://www.dknyt.dkartikel/sogneraadspolitikere-er-populaere