DK Nyt
Skoleelever opfordres til test, men tvinges ikke
Tre ministre præsenterede onsdag formiddag de nye lempelser af restriktionerne, der bl.a. byder på regionale genåbninger.
Foto: Philip Davali, Ritzau Scanpix

Aftale om genåbning:
Skoleelever opfordres til test, men tvinges ikke

Planen for genåbning læner sig tæt op ad ekspertanbefalinger, men med små ændringer. Østjylland, Vest- og Sydsjælland samt Fyn står p.t. til næste genåbninger.

Skoleelever skal opfordres, men ikke tvinges til test.

Det udendørs forsamlingsloft bliver på 25 personer og ikke de 20, som ekspertgruppen havde lagt op til.

Det er et par af de justeringer, som er kommet med i den aftale om genåbning, som tre ministre lidt efter kl. 11 onsdag præsenterede ved et såkaldt doorstep. 

Planen baserer sig ellers i meget høj grad på de anbefalinger, som et ekspertpanel kom med i mandags. Den indebærer som bekendt, at Bornholm får lov at åbne store dele af samfundet, og at Nord- og Vestjylland får lov at åbne delvist på skolerne.

Bag aftalen står regeringen sammen med SF, Enhedslisten og De Radikale. De borgerlige partier faldt fra tirsdag aften efter mange timers drøftelser, og i formiddag forlod også Alternativet forhandlingerne.

Test bliver frivillig

For de ældste elever, som i første omgang i Nord- og Vestjylland får lov at vende tilbage i skole, vil der komme en kraftig anbefaling af, at de lader sig teste regelmæssigt. På ungdomsuddannelserne bliver det et krav, at de unge lader sig teste, sagde undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

Børn under 12 år skal ikke testes, understregede hun.

Testningen vil i videst muligt omfang foregå ved brug af nye og mere skånsomme testtyper. Der vil løbende blive holdt øje med, hvor mange test der bliver gennemført, "med henblik på at vurdere behovet for
eventuelt yderligere tiltag til at sikre høj efterlevelse af to ugentlige tests".

Det forudsættes i aftalen, at alle kommuner i de to landsdele indgår lokale aftaler med Styrelsen for Patientsikkerhed om smitteopsporing, hvor der vil være særligt fokus på hurtig og effektiv lokal håndtering af udbrud.

Flere om to uger

Pernille Rosenkrantz-Theil udtrykte forståelse for, at en række kommuner undrer sig over, hvorfor de ikke er med i genåbningen af skolerne, når de også har lave smittetal.

- Hvor meget vi end kunne ønske os, at mere kunne genåbne, så er dette, hvad eksperterne mener, der er muligt, sagde hun og henviste til, at flere dele af landet ifølge eksperterne forhåbentlig kan få lov at genåbne for afgangsklasser om to uger.

Ifølge aftalen kan det "for nuværende" fx være Østjylland, Vest- og Sydsjælland samt Fyn.

En del af planen er desuden, at der regnes på muligheden for, mindre øer kan få lov at genåbne, og at alle landets efterskoler kan åbne fra 15. marts, hvis smitteudviklingen tillader det. 

Desuden er det meningen, at skoler- og uddannelsesinsstitutioner i nednu højere grad skal gøre brug af mulighederne for, at de elever, der har vanskeligheder, kommer ind på skolen og modtager undervisning, og at elever, som mistrives, kan mødes i mindre grupper med læreren - udendørs og med afstand.

Det er også en del af planen, at der hurtigt vil blive foretaget lokale nedlukninger, hvis smittetallene stiger, sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S). 

 Desuden skal et bredt forum, hvor alle Folketingets partier inviteres til at deltage, forsøge at lave en strategi for den videre genåbning på kort og længere sigt, herunder hvilke beregninger der først skal laves.

 

Se hele aftalen om genåbning her.

Sådan bliver reglerne

  • Udvalgsvarebutikker op til 5000 kvadratmeter genåbnes med midlertidigt skærpede kvadratmeterkrav.
  • Større butikker må åbne for et meget begrænset antal kunder mod tidsbestilling.
  • Udendørs kulturinstitutioner genåbnes med krav om negativ test, som skal være højst 72 timer gammel.
  • Forsamlingsforbuddet for udendørs idræts- og foreningsaktiviteter i organiseret regi hæves fra fem til 25 personer.

I Vestjylland og Nordjylland må:

  • Alle afgangselever i grundskoler samt på ungdomsuddannelser og voksenuddannelser komme tilbage med halvt fremmøde under forudsætning af test to gange om ugen.
  • Efterskoler genåbne med fuldt fremmøde ud fra en model med særlige smitteforebyggende foranstaltninger beskrevet af Sundhedsstyrelsen. 

Bornholm skal øget brug af testning medføre, at:

  • Grundskoler, efterskoler og klubtilbud genåbnes.
  • Alle øvrige uddannelser - både ungdoms- og voksenuddannelser - genåbnes. Herunder videregående uddannelser og højskoler.
  • Liberale serviceerhverv genåbner med krav om mundbind.
  • Forsamlingsforbuddet hæves fra fem til ti personer.

https://www.dknyt.dkartikel/skoleelever-opfordres-til-test-men-tvinges-ikke