DK Nyt
Skanderborg tager Himmelbjerget forfra
Realdania skal være med til at finde en egnet rådgiver, der kan fremtidssikre udflugtsmålet.
Foto: Skanderborg Kommune

Skanderborg tager Himmelbjerget forfra

En stormfuldt forløb om modernisering af Himmelbjerget endte foreløbigt i oktober 2019. Nu skal Realdania være med til at afdække, hvordan det kulturelle og historiske samlingssted kan udvikles.
22. SEP 2020 9.44

SKANDERBORG: Storstilede planer om udsigtsterrasse med glaskuppel, "smagløse" initiativer og konkrete forslag, der var i strid med eksisterende fredninger og beskyttelseslinier. Det var nogle af elementerne i en Himmelbjerg-vision, der blev heftigt diskuteret i 2018-2019, og som aldrig blev gennemført.

Mange borgere syntes, det gik for vidt med at tiltrække turister for enhver pris. En gruppe borgere samlede sig i foreningen "Folkets bjerg", som var imod arkitektplanens "mainstreamløsninger" og hellere så jordnære forbedringer som mere sikre stier.

Skanderborg Kommune sætter nu en ny undersøgelse i gang, som skal fremtidssikre det traditionsrige udflugtsmål og mødested, oplyser foreningen Realdania, der støtter projektet.

Klar til forsommer 2021

Arbejdet vil give konkrete bud på udviklingen af tre elementer: Demokratihistorien på Himmelbjerget og formidlingen af den, oplevelsen undervejs på bjerget – og ankomsten til bjerget, når man kommer kørende eller sejlende. 

Efter diskussionerne blev et foreløbigt punktum i processen sat i oktober 2019, hvor styregruppen bag Himmelbjerget og en række lokale interessenter blev enige om et fælles forståelsespapir for udviklingen. Det forståelsespapir og byrådets vision danner udgangspunkt for det nye arbejde.

Processen går nu i gang med at finde en egnet rådgiver, som udover at lave undersøgelsen også kommer til at forestå inddragelse af forskellige interessenter i processen. Det er forventningen, at resultaterne kan præsenteres for byrådet i forsommeren 2021. 

  • Himmelbjerget er i dag et af Danmarks bedst besøgte attraktioner med en storslået natur og unik kulturarv.
  • Stedet besøges af ca. 400.000 mennesker årligt.

https://www.dknyt.dkartikel/skanderborg-tager-himmelbjerget-forfra