DK Nyt

Sjælsmark-familier skal til Lejre

Fra foråret 2020 skal børnefamilier, der i dag er på Sjælsmark, indkvarteres på Center Avnstrup i Lejre Kommune.
12. DEC 2019 8.58

HØRSHOLM / LEJRE: Børnefamilier, der i dag er indkvarteret på den tidligere kaserne Sjælsmark i Hørsholm Kommune, skal fremover indkvarteres på det tidligere Avnstrup Sanatorium i Lejre Kommune. Det har regeringen besluttet. 

Avnstrup er i dag hjemrejsecenter, hvor afviste asylansøgere indkvarteres, og i dag er der både enlige og familier på Center Avnstrup. Fra foråret 2020 vil det kun fungere som center for børnefamilier uden lovligt ophold i Danmark.

Løsningen kommer, efter regeringen og De Radikale, SF og Enhedslistens beslutning om at ændre rammevilkårene og om, at børnefamilierne tilbydes mulighed for at kunne flytte ud af Sjælsmark senest i april 2020.

Skal ikke bo bag hegn
Det tidligere tuberkulosesanatorium i Avnstrup blev taget i brug i 1940 og ligger i et skovområde uden for Hvalsø. Der er ikke hegn rundt om centret, og der vil blive etableret køkkenfaciliteter til beboerne, så de selv kan lave mad. Det vil desuden ikke være kriminalforsorgen, der bliver indkvarteringsoperatør på centret.  

Indkvarteringen på Center Avnstrup vil således give beboerne nogle andre omgivelser, end de i dag befinder sig i på Udrejsecenter Sjælsmark.

Derudover vil de pædagogiske tilbud blive styrket, og der vil som noget nyt være et vuggestuetilbud til alle børn på centret.

- Vi sagde før valget, at der er behov for at skærme børnene noget bedre. Det gør vi nu. Først og fremmest ved fremover at tilbyde vuggestue og styrke børnehave og fritidstilbud, ligesom børnene ikke mere skal bo bag et hegn. Men vi skal også være ærlige over for hinanden. Vi vil stadig se børn, der har det svært. Ikke på grund af dagens beslutning, men på trods af den. Sådan vil det være, så længe forældrene ikke følger myndighedernes afgørelse om at rejse hjem, siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).

Der vil ikke komme til at bo enlige på centeret. De beboere, der i dag er indkvarteret på Center Avnstrup, og som ikke er i målgruppen for det kommende udrejsecenter, vil blive flyttet til et af Udlændingestyrelsens øvrige indkvarteringssteder.

ibs

https://www.dknyt.dkartikel/sjaelsmark-familier-skal-til-lejre